GRAFIČKE EPIFONEME - Litografija

Subota, 26. septembar

GRAFIČKE EPIFONEME – Litografija

Marija Anđelković i Tamara Pajković, umetnice i grafičarke iz Beograda, majstori štampe Centra za grafiku i vizuelna istraživanja na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kroz seriju predavanja koja su osmislile, predstaviće tradicionalne grafičke tehnike, materijale i vrste štampe što će biti prezentovano kroz primere, kako sopstvenih tako i radova koji su nastali u saradnji sa drugim umetnicima.

Naziv serijala - GRAFIČKE EPIFONEME, (epifonema – reč grčkog porekla koja označava poklik; snažnu završnu misao u govoru, retorički uzvik na kraju izlaganja), u ovom slučaju predstavlja rezime umetničkog i zanatskog iskustva u mediju grafike. U drugoj epizodi biće prikazana kratka demonstracija neophodnih postupaka za izvođenje litografije.

Snimci su nastali u radionicama Centra za grafiku u saradnji sa Anom Milovanović koja je snimala i Aleksom Hadži Đokićem koji je video montirao.

Postupak i izvođenje štampe litografije demonstrirala je Marija Anđelković.

Marija Anđelković  završila je osnovne i master studije na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu gde  je  2019. godine odbranila i doktorski umetnički projekat.

Zaposlena je kao majstor štampe u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja na FLU u Beogradu. Redovan je član ULUS-a. Priredila je do sada šest samostalnih izložbi,( Berlin, Niš, Beograd), a učesnica je i brojnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (SAD, Francuska, Nemačka,Japan, Kina, Poljska, Holandija, Litvanija, Južna Koreja, Kanada,Velika Britanija, Rumunija, Portugal, itd).

Dobitnica je nagrade za grafiku Drugog međunarodnog bijenala grafike u Bukureštu (Rumunija), 2016., zatim nagrade FLU za grafiku Boško Karanović 2012. i nagrade za večernji akt, 2009.

Učestvovala na više domaćih i inostranih umetničkih projekata i grafičkih radionica  kao što su Master klas, litografska radionica prof. Ingrid Ledent, Kraljevska akademija lepih umetnosti u Antverpenu (Belgija),2020; Nature is My Homeland, 2018–2021, Krakov (Poljska) i Deveta međunarodna grafička radionica Beogradski susreti, 2018.godine.

Top