Gostovanje tribine DKSG u knjižari ŠTRIK povodom njihovog izdanja priča SILVIJE PLAT

Sreda 18. maj u 19.00, Kafe-knjižara ŠTRIK, Vlajkovićeva 7 +  LIVE Instagram DKSG 

Razgovor o knjizi priča SILVIJE PLAT – Džoni Panika i Biblija snova 
u prevodima Đorđa Tomića, Marije Obradović i Bojane Dodić (Štrik, 2021)
Učestvuju: Brana Miladinov, Ljubica Pupezin i Tamara Mitrović

Zbirka sabranih priča Silvije Plat, posthumno objavljena, s predgovorom Teda Hjuza, prvi put se pojavljuje na srpskom jeziku. Neke od priča su bile objavljivane u časopisima, druge su pronađene u zaostavštini. Poseban dodatak predstavlja nedavno otkrivena priča „Meri Ventura i Deveto Kraljevstvo”, koja zatvara knjigu. 

„Silvija Plat je prepoznata, pre svega, kao pesnikinja, a onda i kao autorka biografskog romana „Stakleno zvono”, pa je pojava ove zbirke ujedno i poziv na sastavljanje stvaralačkog mozaika spisateljice koja je gromovitim delom i ranom smrću postala jedan od mitova 20. veka. (…) U najboljoj modernističkoj tradiciji, onoj koja deli svoju ranjivost i ushićenost s romantizmom, priče Silvije Plat, i kad se nižu kao isečci banalnog života, kriju bleskove – male epifanije kojima svakodnevica nagrađuje (ili kažnjava?) one koji hodaju otvorenih očiju i hteli bi da polete.”
                                                                                                                              Brana Miladinov

Silvija Plat (27.10.1932, Boston – 11.2.1963, London), jedna od najistaknutijih američkih književnica, počela je da piše poeziju u detinjstvu, a do polaska na koledž već je bila objavila više od pedeset priča u časopisima. Kao Fulbrajtova stipendistkinja, pohađala je Koledž Njuman na Kembridžu. Prvu zbirku pesama „Kolos” objavila je 1960. Jedini roman „Stakleno zvono” je objavila samo nekoliko nedelja pred smrt pod pseudonimom. Zbirke pesama „Arijel”, „Prelazak preko vode” i „Zimsko drveće” objavljene su posthumno, kao i zbirka priča, eseja i dnevničkih zapisa “Džoni Panika i Biblija snova”. Poezija Silvije Plat nagrađena je Pulicerovom nagradom 1982, kada su objavljeni i „Dnevnici Silvije Plat 1950–1962”.
 

Top