DOKUMENTARANA EMISIJA O XVII BIJENALU STUDENTSKOG CRTEŽA SRBIJE NA KANALU RTS DIGITAL

FILMOVI AFC-a I UMETNIČKE GRUPE DOPLGENGER NA FESTIVALU VIDEOEX

 

Na 15. izdanju festivala Videoex, posvećenom eksperimentalnom filmu i videu, koji se održava u Cirihu (Švajcarska) od 24. maja do 2. juna, biće prikazani filmovi iz produkcije Akademskog filmskog centra DKSG kao i film umetničke grupe Doplgenger iz Beograda u okviru programske celine "Novi eksperimentalni film u Srbiji".

 

  1. Soc.com, Bob Milošević, 2000.
  2. Crvenkapa, Zoran Tairović, 2008.
  3. Surplus, Doplgenger (Boško Prostran and Isidora Ilić), 2008.
  4. Ray Ban Meltdown, Mane Žuđelović, 2011.
  5. Iznad Beograda, Andrés Denegri, 2011.
  6. Piplemetar, Neverovatni Bob, 2013.
  7. ČE, Zoran Saveski, 2010.

 

"Autori experimentalnog filma u Srbiji, Hrvatskoj ili Sloveniji, bavili su se estetskim i formalnim istraživanjima sve do raspada Jugoslavije. Festivali kao GEFF u Zagrebu, MAFAF u Puli, SABOR u Splitu  ili ALTERNATIVE u Beogradu pokretali su autore ka istraživanjima filma kao medija.

Eksperimentalni film u Srbiji u početku baziran na francuskoj filmskoj avangardi i nadrealizmu (pedesete i šesdesete godine) okrenut je istraživanjima u okviru strukturalnog filma (sedamdesete i osamdesete prošlog veka). Posle raspada Jugoslavije autori promišljaju i prelamaju stvarnost kroz svoje filmove pa dokumentarni filmovi postaju preovlađujući oblik izražavanja u devedesetim godinama. Početkom milenijuma novi mladi autori dosledni tradiciji eksperimenta unose u svoje filmove odjek stvarnosti. Koristeći film za estetsko oblikovanje svog kritičkog mišljenja. oni eksperimentalnim filmskim postupcima sugerišu svoj kritički stav.

Bob Miloshevic u filmu Soc.Com snažno kritikuje srpsko društvo Miloševićeve ere u distopijskom ali i poetskom pogledu na Beograd 2000.a Zoran Tairović u filmu Crvenkapa upozorava na nadirući fašizam kroz niz performansa u kojima učestvuju Romi. Grupa Doplgenger u filmu Surplus bavi se komercijalnim reklamama u čijoj estetici vidi jedino zadovoljstvo koje kapitalizam dopušta radničkoj klasi dok Mane Žuđelović u filmu asemblažu RayBan Meltdown razmatra ogroman višak značenja u medijima kojima se stvaraju potpuno nova značenja koja manipulišu stvarnost. Andrés Denegri izuzetnim čistim filmskim jezikom u filmu Sobre Belgrado asocira bombardovanja 1999. god a Izvanredni Bob u filmu Piplmetar anticipira civilizaciju koja će naslediti civilizaciju čoveka. Sve se razrešava u jednominutnom filmu Če Zorana Saveskog koji traži "da se negira logika kapitala i da se pobuna postavi na nivo pokreta".

 Miodrag Milošević

 

Više informacija možete pronaći na sajtu festivala http://www.videoex.ch/2013/index.php/programme-2013-new-experimental-film-in-serbia

Top