SALISE HUGHES GOŠĆA AFC DKSG

565. nedelja TREZORA

 

Ponedeljak, 15.10.2012 u 13:00

Poklon-filmom AFC i Puriše Đorđevića obeležavamo 83 godine od rođenja Milorada Pavića,
a povodom ovogodišnjeg Konkursa za nagradu Unicefa gledaćete prvonagrađen film iz 2011.

 

Na današnji dan pre 83 godine rođen je Milorad Pavić, književnik, prevodilac, profesor univerziteta, akademik

PURIŠA O MIŠI - Na vest da hoćemo da obeležimo dan rođenja književnika Milorada Pavića (Beograd, 15. 10. 1929 - Beograd, 30. 11. 2009), reditelj Puriša Đorđević govori nam o svom prvom, slučajnom, susretu sa Pavićem, o jednom drugom, namernom susretu, koji je imao odmah i kreativne posledice i, najzad daje nam za emitovanje u "Trezoru" svoj polučasovni film koji je snimio o Miši Paviću.

* Snimatelj Milena Jekić, montažer Zorica Blagojev, urednik Bojana Andrić

* Snimano 28.09.2012, Redakcija za istoriografiju

 

PREMIJERA - kratkometražni film o Miloradu Paviću snimljen na pozorišnim praizvođenjima Hazarskog rečnika u režiji Tomaža Pandura u beogradskom Centru "Sava" i Zauvek i dan više Vladimira Petrova na sceni Moskovskog hudožestvenog teatra. Prve utiske posle premijere Hazarskog rečnika Pavić daje novinarki Marijani Terzin: "Verbalna energija koja zrači iz knjige ovde je pretočena u gest, u energiju ljudskog tela. Tako da gotovo i nije važno šta se govori... Ovo je sasvim nešto što se ne može predvideti i očekivati, to je sasvim nešto drugo i predivno je. Nešto što se može sanjati." U filmu su citirani delovi Pavićevog intervjua datog Isidori Bjelici i delovi njegove autobiografije.

* Direktor fotografije Miša Milošević, dizajn zvuka Željko Đorđević, montažer Neda Spasojević, scenarista i reditelj Puriša Đorđević.

* Proizvedeno 2004, Akademski filmski centar, Dom kulture "Studentski grad"

Top