PROSLAVA JUBILEJA - 40 GODINA DOMA KULTURE STUDENTSKI GRAD

FESTIVAL POLJSKOG KRATKOMETRAŽNOG FILMA SHORTWAVES

 

Festival poljskog kratkometražnog filma SHORTWAVES se održava utorak 18. marta u 20h u Maloj sali Doma kulture Studentski grad. Festival jejedinstven po svom konceptu – osim u gradu Poznanju program ovog festivala se tokom marta održava širom Poljske, kao i u 30-tak evropskih gradova. Dom kulture Studentski grad je jedina ustanova u Srbiji u kojoj ovaj festival gostuje sa svojim programom. Festival dodeljuje nagradu publike koja se proglašava posle prebrojavanja glasova gledalaca sa svake projekcije širom Evrope.

 

Na ovogodišnjem izdanju festivala biće prikazano 7 najboljih poljskih kratkih filmova, nastalih u 2013. godini, koji su izabrani od skoro 280 prijavljenih naslova. Svaki od izabranih filmova u potpunosti predstavlja najvažniji kriterijum selektora: umetnički kvalitet. Takođe, filmovi se razlikuju po priči, žanru i načinu izražavanja.

 

Program traje 102 minuta, a biće prikazani sledeći filmovi:

 

ZIEGENORT, Tomasz Popakul, animacija, 2013.

U malom selu na moru, veoma zaposlen otac pokušava da nauči mladog sina kako da bude ribar. Introvertan dečak-riba će morati da učestvuje u svom prvom realnom rivalstvu. Svet koji dečak otkriva je pun uznemiravajućih znakova i intrigantnih zapažanja koja često u njemu izazivaju strah.

 

RESONANCE, Mateusz Sadowski, eksperimentalni film, 2013.

Kao ishod čitanja i razmišljanja o fizičkim teorijama javljaju se ideje o postojanju paralelnih svetova i sporovi oko pitanja da li svet ima linearnu (analognu) ili nelinearnu (diskretnu) strukturu i pronalazi se balans između divergentnih svojstava koja se mogu pročitati kod, na primer, Roberta Valzera. Film je stvaran istovremeno sa istraživanjem ove teme.

 

OUR CURSE, Tomasz Śliwiński, dokumentarni film, 2013.

Film je lični statement reditelja koji zajedno sa suprugom mora da se nosi sa izuzetno retkom i neizlečivom bolešću svog novorođenog deteta. Film prikazuje pokušaj suzbijanja straha povezanog sa bolešću.

 

AN INCREDIBLY FLEXIBLE MAN, Karolina Specht, animacija, 2013.

Priča o čoveku koji je rođen bez svog oblika. Konstantne deformacije i stezanje u formu drugog stvaraju osećaj pobune u njemu. Može li on živeti potpuno nezavisno od drugih i izolovano od stvarnosti? Ko i šta odlučuje ko smo mi zapravo?

 

HOSANNA, Katarzyna Gondek, igrani film, 2013.

Priča o slatkoj devojčici koja ulazi u svet jedne bake. Unuka otkriva bizarnu kolekciju bakinih prijatelja i postepeno ispituje svoju ulogu u njenom životu.

 

THE MOTHER, Łukasz Ostalski, igrani film, 2013.

Małgorzata, istaknuti političar, odlazi u kuću na jezeru. Njenom sinu, narkomanu, treba pomoć. Małgorzata od svoje ćerke traži podršku. Kada stignu do kuće, oni otkrivaju polusvesnog dečaka i masakrirano telo mlade devojke. U vreme tragedije njihovi međusobni odnosi se komplikuju i skriveni animoziteti se otkrivaju. Majka mora da najtežu odluku u svom životu.

 

UNCONSCIOUS, Martyna Iwańska, video clip, 2013.

Tema video klipa je nesvesno, kao i uznemirujuća ljubavna veza, jednostran odnos sa iznenađujućim okruženjem.

 

Top