Dve muzičke predstave u čast rođenja EDIT PJAF

Ponedeljak 20. decembar, 20.00, Velika scena

Redakcija pozorišnog i muzičkog programa
Dve muzičke predstave u čast rođenja velike francuske umetnice, Edit Pjaf

Pozorište Tri groša, Beograd
EDIT*
Monodrama sa cirkuskim i kabaretskim elementima

Igra: Milena Živanović
Pisac teksta: Sara Radojković
Kompozitor i pijanista: Jug Marković
Reditelj: Ana Pinter

Trajanje: 50 minuta

Pauza

Muzički Teatar Mačak, Banja Luka
EDIT PJAF*
kabaretska predstava

Autor, reditelj i glumica: Đurđa Vukašinović
Dramatizacija: Mario Ćulum

Scenorafija i kostim: Đurđa Vukašinović
Scenski govor: Jovanka Božović Milovanović
Majstor svetla i tona: Đorđe Štrkić
Izrada scenografije: Đorđe Štrkić
Grafički dizajn: Ninoslav Kovačević
Produkcija: Muzički Teatar Mačak

Trajanje: 50 minuta

Muzičari u obe predstave:
Ksenija Ristić, klavir
Branko Džinović, harmonika
Boban Stošić, kontrabas
Aleksandar Cvetković, bubnjevi

*Cena ulaznice: 600 din. (50% popust za studente i penzionere). Jedna ulaznica važi za ceo događaj.


O predstavi EDIT (Milena Živanović):
Premijera predstave izvedena je u decembru 2015. godine povodom stogodišnjice rođenja „malog vrapca“ nakon čega je usledio niz gostovanja u zemlji i inostranstvu. Publika je disala, smejala se, pevala i plakala kao jedno sa glumicom Milenom Živanović, koja je na nezaboravan način oživela duh ne samo velike umetnice, već i Pariza iz prve polovine 20. veka.  

„Teško je živeti dva života u jednom“, poverava nam se Edit Pjaf u tekstu talentovane spisateljice Sare Radojković. 
U toj rečenici sažeto je nadljudsko životno iskustvo mrvice koja je nosila cipele broj 34. U njenim prodornim i sveobuzimajućim pesmama prepoznajemo kaldrmu pariskih ulica i duh varijetea iz tridesetih godina 20. veka, kao i veličanstvenost mjuzik holova koji su okupljali elitu u svojim gledalištima.

Prijateljica Žana Koktoa, kuma Marlene Ditrih, mentorka Šarla Aznavura i Iva Montana, inspiracija za čitavu jednu epohu, Pjaf je postala pariski mit tako što je ostala verna ulici i karnevalu, kako u svojim pesamama, tako i u ličnom doživljaju života. Volela je strasno i bez rezerve, a plenila svojom jednostavnošću, setnom čežnjom i slobodom da bude samo svoja, i na marginama društva i pod svetlom reflektora.

Autorski tim predstave, inspirisan bajkom o prljavoj devojčici sa ulice koja se vinula do svetske slave, dočarava njeno svesno sagorevanje u ljubavi. Baš kao što je Sveta Tereza, Editina duhovna zaštitnica, rekla: „U životu nisu bitna velika dela, već velika ljubav“.

Muzički ansambl čine izvođači sa iskustvom u najrazličitijim muzičkim žanrovima, od klasične muzike do džeza i tanga. Njegovi članovi nastupaju u ansamblima kao što su beogradski tango ansambl Libercuatro, Beogradska filharmonija, ali i prateći bendovi Ramba Amadeusa i Marčela. Pored toga, neki od njih su već radili na projektima vezanim za muziku Edit Pjaf. Vokalistkinja Milena Živković igra noseću ulogu u predstavi „Edit“, beogradske pozorišne grupe Tri groša, dok je harmonikaš Branko Džinović nastupao u produkciji „Pjaf“ teatra u Insbruku.


NAGRADE:

- Predstava je nagrađena na Festivalu monodrame i pantomime u Beogradu 2016. godine Zlatnom kolajnom publike „Siniša Dašić” kao i nagradom „Ljuba Moljac” za najboljeg mladog glumca. 

Obrazloženje žirija:
Glumački jednostavna, ubedljiva, tačna i snažna, prikazala je (Milena Živanović) život Edit Pjaf sa pravim umetničkim pokrićem, sa jednostavnim, a efektnim rediteljskim rešenjem.

Slobodan Beštić (predsednik žirija), Kalina Kovačević i Snežana Zablaćanski


- Iste godine, dobila je nagradu za najbolju originalnu scensku muziku na festivalu Art Trema u Rumi. 

- Predstava je dobila jednu od dve ravnopravne nagrade za najbolju monodramu, kao i nagradu publike na 5. Befemonu, festivalu monodrame u Bečeju, 2017. godine.

Obrazloženje žirija:
Monodrama „Edit Pjaf” ulazi u srce publike odmah i ona, za razliku od ravnopravno nagrađene monodrame koja atakuje na naš cerebralni sistem, smelo ulazi u naš emotivni sistem. Milena Živanović sa svojim autorskim timom spaja varijete, cirkus, pantomimu, burlesku i muziku, i sve to veoma sugestivno, smelo, srčano, emotivno i nepretenciozno. Njihova Edit je i pisana i vođena i glumljena tako da možemo videti taj veliki život majušne ženice kojoj su pariske ulice kao krvotok, siromaštvo kao prihvaćena sudbina, gubitak kao neminovnost, glad kao deo stvarnosti, a talenat kao ulazak u krugove kojima nikada nije pripadala niti im se divila.

Milenina prostodušnost i nesentimentalnost, i to poniranje u temu ovog projekta jeste glumačka veština i vrlina koja nas provodi živo kroz strahove i lavirinte duše i propale ljubavi i nedaće takvog talenta, ne oponašajući zamišljeni karakter nego doživljavajući neki mogući, inspirisan onim što glumica već sama jeste, To Milenu stavlja u krugove onih kojima je pozorišni put, po mogućstvu što teži, zapravo najprirodniji put.

Dušanka Glid Stojanović, predsednica žirija, Hana Selimović i Robert Raponja


- Predstava je gostovala u Kulturnom centru Srbije u Parizu krajem 2016. godine sa podrškom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 

O predstavi EDIT PJAF (Đurđa Vukašinović):
Edit Pjaf, ne samo da slovi za jednu od najboljih francuskih pjevačica, ona predstavlja francusku nacionalnu muzičku ikonu. Decenijama su njen lik i djelo predmet inspiracije i pažnje mnogih umjetnika, kako u svijetu, tako i kod nas. Glavni pokazatelj besmrtnosti njenog lika i svevremenosti njenog djela jeste nagrada Oskar koja je pripala, tada mladoj glumici, Marion Kotijar (Marion Cotillard)  2008. godine za tumačenje lika Edit Pjaf u filmu „Život u ružičastom“ (La vie en rose).

Edit Pjaf je nosilac tragičke krivice: djetinjstvo provodi kao siroče u bordelu očeve majke i na ulicama Pariza. Umire joj trogodišnja kćerka. U avionskoj nesreći gubi Marsela Serdana (Marcel Cerdan) u trenutku kada njihova romansa doseže vrhunac. Stradalnički put njene duše u potrazi za ljubavlju je katarzičan, antički tragičan, takođe uzvišen i nestvaran, poetski tanan i suptilan. Ova kabaretska predstava ne postavlja pitanje o vječitoj problematici smisla čovjekovog egzistiranja, već postavlja hipotezu navodeći gledaoca da je sam potvdi. Nakon ovog komada gledalac ne odlazi sa nizom pitanja koji vode u besmisao, već odlazi sa odgovorom koji otkriva smisao. A smisao je čista ljubav koja nudi slobodu.

Već je treća repriza predstave „Edit Pjaf“ odigrana na Art Trema Festu u Rumi osvojivši granpri. Ubrzo potom, na festivalu Malih stvari u Trebinju, Đurđa Vukašinović osvaja nagradu za najbolju glumicu. Za nepunih godinu dana ova kabartska predstava prošla je selekciju još tri festivala: u Istočnom Sarajevu, Novoj Biloj i Mrkonjiću.

Top