DOLE ŠKOLARINE!

Borbeni seminar: Žive knjige
Studentski protest 2006. godine

Utorak, 23. novembar, 19.00, Studio 28

„Vrlo brzo će se znati koji društveni slojevi uopšte mogu da računaju na tu prohodnost, kako se to kaže, na osnovu školovanja i znanja, a koji uopšte ne mogu da računaju s tim. [...] Prvi put u životu sam imao na ispitu… troje studenata je plakalo zato što im je to bio poslednji ispit… ako taj ispit ne polože, nemaju uslov, i onda prelaze na samofinansiranje. Prvi put se meni kao nastavniku koji je trideset godina na fakultetu dešava da studenti plaču, znate. To govori o krajnje dramatičnoj situaciji.“ Mladen Kozomara, o studentskom protestu za smanjenje školarina 2006. godine.

Od novembra, u Domu kulture Studentski grad počinje program Borbenog seminara, koji je posvećen učenju mlađih generacija studenata o istoriji studentskih borbi u 21. veku.

Seminar počinje programom "živih knjiga": svakog drugog utorka u mesecu, od 19 časova, nekadašnji studenti biće na raspolaganju sadašnjim studentima koji budu posetili ovaj događaj za različita pitanja o sopstvenom iskustvu u određenom studentskom protestu; o zahtevima protesta, kontekstu protesta, strategijama i metodama borbe, atmosferom među studentima u pogledu solidarnosti, saradnje i inspiracijama za borbu.

Pozivamo studente da prisustvuju sesijama živih knjiga i da učestvuju u celokupnom procesu istraživanja ovog seminara i u dokumentarnom filmu o ovoj temi, koji će sadržati i materijal sa sesija živih knjiga.

Na drugoj sesiji živih knjiga, koja će se održati 23. novembra u 19 časova, o učešću u studentskom protestu 2006. godine, uz osvrt na studentski protest 2011. godine, govoriće Tadej Kurepa.

Tadej Kurepa je novinar/politikolog koji živi i radi u Beogradu. Trenutno je zaposlen u IT sektoru, gde radi na temama povezanim sa inovacijama i digitalnom transformacijom obrazovanja. Njegovi profesionalni interesi obuhvataju medije, izdavaštvo, teorije kulture i teoriju ideologije. Oblast njegovog najužeg interesovanja je kinematografija kao sredstvo političke komunikacije i uloga filma u mogućim društvenim promenama. Autor je i urednik websajta https://politfilm.com.

Razgovore moderira: Mina Milošević, dramaturškinja i učesnica studentskih borbi 2020. godine.

Top