Party NOVA LEKTIRA - PIKNIK ZA IRMU / Druženje povodom objavljivanja knjige u izdanju DKSG: Imaginarna lektira – zbirka motiva NOVA LEKTIRA I - PIKNIK ZA IRMU

DODELJENE NAGRADE FESTIVALA ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2016

DODELJENE NAGRADE FESTIVALA ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2016

 

U nedelju 11. decembra u Velikoj sali DKSG, saopštene su odluke žirija Festivala novog filma i videa ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2016. Žiri u sastavu Marina Gržinić, autorka iz Slovenije, Eva Heler (Eve Heller) autorka iz Austrije i Peter Čerkaski (Peter Tscherkassky) iz Austrije doneli su odluku o filmovima koji su se našli na Listi značajnih ostvarenja Festivala.

 

Autori nagrađenih filmova imaće priliku da u narednih godinu dana, kao gosti rezidencijalnog programa, snime film u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG.

 

Na Listi značajnih ostvarenja našli su se sledeći filmovi:

 

Soft Power, Elena Artemenko, Rusija (Meko oružje, Elena Artemenko)

 

Video je mehanički niz numera koje opisuju hijerarhije unutar različitih struktura. Postavlja pitanje ruku koje povlače obarač i snage koja izvršava naređenja. Zanimljivo je snimljen odozgo, istražuje uglove i trajektorije moći.

 

Procedure predstavlja kao uređene i haotične. Vizuelno je pažljivo osmišljen i koreografisan.

 

 

In, Over & Out, Sebastian Brameshuber, Austrija, Francuska (Ući, izaći i gotovo,Sebastijan Bramešuber) Filmski eksperiment u tradiciji strukturalnog filma, koristi dvanaest kamera iz različitih tehnoloških era. Reč je o sažetom putovanju kroz istoriju pokretnih slika. 

 

 

More Dangerous Than a Thousand Rioters, Kelly Gallagher, Sjedinjene Američke Države (Opasnija od hiljadu demonstranata, Keli Galager) 

 

(Ovom filmu se dodeljuje nagrada "Ivan Kaljević" u znak sećanja na prerano preminulog autora avangardnih i alternativnih filmova Ivana Kaljevića koji je imao jedinstven stil nekonvencionalnog humora u svojim radovima)

 

Kratki animirani dokumentarac u slavu Lusi Parsons, čija se radikalna pozicija u borbi protiv rasizma, seksizma, kapitalizma, transfobije i homofobije često previđa. Lusi Parsons bila je indijanskog i afroameričkog porekla, udata za anarhistu belca, ali se ne nalazi u mnogim istorijama radničkog pokreta. Rođena ranih 1850-ih, Lusi Parsons preselila se u Čikago gde je videla Veliki štrajk železničara 1877. godine. Nakon nekoliko godina, ona će postati najsnažniji glas radničkog pokreta, pomogavši da se osnuje legendarni međunarodni radnički sindikat Industrijski radnici sveta. Provela je čitav život boreći se za obespravljene. Film koristi dopadljivu animaciju i moćne apstrakcije koje su stavljene nasuprot istorijskim prizorima.

 

 

Raw material, Jean-François Reverdy, Francuska(Sirovi materijal,Žan-Fransoa Reverdi)

 

Težak prikaz rute kroz Mauritaniju, od vađenja gvožđa iz rudarskih okana Zerata do transporta rude do okeana najdužim vozom na svetu. Ovaj film koristi najbolje mogućnosti starinske pinhol kamere, nudeći neobičnu percepciju pustinje, njenih oblika, boja, prirodnih elemenata, svetla, mašina i ljudi. Postoji vrlo važan sukob između teme i pinhol kamere, zamućenje snimka je podjednako bolno kao i put destrukcije i eksploatacije prirodnog okruženja. Na kraju putovanja dragoceni minerali su otpremljeni bogatim zemljama, ostavljajući pustinju za sobom.

 

 

Schizophrenia, Yuri Muraoka, Japan(Šizofrenija, Juri Muraoka)

 

Rad, koji je intimno istraživanje od skoro sedam godina tretmana šizofrenije, posebno opesije neparnim brojevima u svakodnevnom životu, vrlo je moćan u upotrebi slika i vizuelnih rešenja koja podsećaju na istoriju japanske primenjene umetnosti, posebno na fluksus pokret. Takva je sudbina brojnih umetnika iz Japana, kao što su Joko Ono i Yayoi Kusama, koji su takođe bili hospitalizovani. Raspadanje realnosti i sama tema efektno su vizuelno obrađeni sa jakom samoperformativnošću.

 

 

Žiri je, sa dva od tri glasa, odlučio da uvrsti u Listu i film Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji autora Dalibora Barića iz Hrvatske.

 

Žiri je odlučio da uvrsti u Listu i film Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji autora Dalibora Barića iz Hrvatske. Film je napravljen od kompleksne, narativne mreže koja je napravljena od naučno-fantastične i psihotronične tradicije. Ima slojeve od kolažnih materijala sa dijalogom iz off-a. Ovo je rad koji govori o savremenom svetu. Taj svet čine virtuelne komunikacije, fiktivne reprezentacije ličnog identiteta i manipulativna društveno-politička stvarnost.

 

 

 

 

 

 

 

Top