DEPRESIJA – KAKO IZAĆI IZ ZAČARANOG KRUGA?

Četvrtak, 10. oktobar, 19.00. Mala sala

DEPRESIJA – KAKO IZAĆI IZ ZAČARANOG KRUGA?

Obeležavamo Svetski dan mentalnog zdravlja 10 .oktobar

Učestvuju: dr Milutin Kostić (specijalista psihijatrije u Institutu za mentalno zdravlje i asistent na Medicinskom fakultetu BU na katedri psihijatrije), Milan Damjanac  (konstruktivistički psihoterapeut) i gost iz resornog Ministarstva

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 300 miliona ljudi pati od depresije. Prognoze govore da će do 2030. godine depresija biti najčešći uzrok morbiditeta u svetu, što ukazuje na sve veću potrebu za unapređenjem i očuvanjem mentalnog zdravlja. Podaci iz Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije govore da 4.1% odraslog stanovništva pokazuje simptome depresije.  Statistički, svaka peta žena i svaki deseti muškarac doživi bar jednu depresivnu epizodu tokom života.

Sa druge stane, stoje grupe stručnjaka koje tvrde  da taj poremećj uopšte ne postoji  ili da su brojke znatno uvećane preširokim i nedovoljno jasnim dijagnostičkim kriterijumima.

Pitanja: Šta je depresija i kako je prepoznati. Koja je razlika između tuge, psihičke boli i depresije. Uzroci definisanja depresije kao psihičke bolesti. Društvena uslovljenost depresije. Dijagnostički kriterijumi za utvrđivanje depresije. Da li su antidepresivi rešenje za depresivni poremećaj.

Top