1. MEĐUNARODNI FESTIVAL NEMOG FILMA

15-17. novembra 2021, DKSG Novi Beograd, Bioskop Abazija, Palić, NKC Niš

Naziv festivala je inspirisan istoimenim filmom Rene Klera, iz 1947, sa radnjom smeštenom u epohu nemog filma.
Epoha nemog filma je stvorila autentično izražajno sredstvo sa originalnim sistemom značenjskih kodova zasnovanim na postupcima koji pripadaju isključivo vizuelnom kinematografskom jeziku i manipulaciji dijegetičkim prostorom i vremenom- montaži.
Pojavom zvuka, igrani film je preuzeo i neke oblike izražajnosti iz klasičnih dramskih formi i time izgubio na svojoj čistoti i autentičnosti u estetičkom smislu, često dajući prednost verbalnim izražajnim sredstvima.
ĆUTANJE JE ZLATO je festival savremenog nemog filma svih kategorija, kao i retrospektiva klasičnih dela neme epohe igranog filma.  Sastoji se od takmičarskog programa novonastalih filmova, kao i specijalnih projekcija značajnih filmova iz istorije nemog filma sa sa improvizovanom muzikom nekoliko muzičkih sastava kao pratnjom i pratećim predavanjima.
 
Festival se realizuje kroz nekoliko programskih celina:
A. Takmičarski program savremenih nemih filmova koji procenjuje tročlani žiri delegiran od teoretičara i stvaralaca iz oblasti kinematografije. Dodeljuje se nagrada za najbolji film, skulptura ĆUTANJE JE ZLATO
B. Projekcija značajnog dela iz istorije nemog filma i prateća predavanja o filmu.
V. Izvođenje improvizovane muzike na neme filmove iz takmičarske selekcije. 
G. Okrugli sto na temu restauracije, digitalizacije i razvoja forme nemog filma danas u svetlu digitalnog doba
D. Umrežavanje sa drugim festivalima nemog filma u svetu
 
Cilj festivala je Revalorizovanje nemog filma kao originalnog kinematografskog izraza i filmskog jezika zasnovanog na vizuelnim, znakovnim i neverbalnim sredstvima izražavanja. Istraživanje perspektiva nemog filma u digitalnom dobu, kroz predstavljanje projekata restauracije i digitalizacije.
Ciljna grupa festivala su studenti Univerziteta umetnosti, stanovnici Studentskog grada, filmofilska populacija, profesionalci u oblasti kinematografije.
Učesnici:
Igor M. Toholj, Umetnički direktor festivala, urednik filmskog programa DKSG, Petar Mitrić, selektor programa, autori improvizovane muzike, gosti- restauratori filmskih kopija iz epohe nemog filma, teoretičari filma

Propozicije 1. Festivala nemog filma ĆUTANJE JE ZLATO

1.    Festivala nemog filma ĆUTANJE JE ZLATO u svom takmičarskom programu prikazuje domaće i međunarodne neme filmove koji nemaju dijalog i muziku a mogu imati ambijetalne šumove ili su potpuno bez zvuka, svih kategorija i vrsta. 
2.    Filmovi mogu sadržati tabloe sa tekstom ili titlove, ili partitiuru za izvođenje muzike uživo.
3.    Prijavljeni filmovi ne mogu biti stariji od 3 godine
4.    Trajanje filmova koji se mogu prijaviti je do 45 minuta.
5.    Filmovi iz takmičarskog programa se prikazuju sa živom muzičkom pratnjom.
6.    Filmove mogu prijaviti reditelji, producenti, ustanove ili ostale pravne osobe s pravima za zastupanje filmova. 
7.    Selekciju filmova za takmičarski program bira selektor takmičarskog programa u koordinaciji sa umetničkim direktorom festivala.
8.    Pored takmičarskog programa festival predstavlja I druge programske celine iz oblasti teorije, istorije i estetike filma I to retrospektive, predavanja, panel diskusije I prezentacije aktuelne publicistike na temu nemog filma.
9.    Festival nemog filma ĆUTANJE JE ZLATO dodeljuje nagradu za najbolji film prema oceni stručnog žirija i nagradu publike. Nagrada se sastoji od plakete i učešća organizatora festivala u produkciji nemog filma nagrađenog autora u trajanju do 5 minuta do sledećeg izdanja festivala.
10.    Organizator se obavezuje da sve prijavljene filmove pohrani u arhivu Festivala i koristi ih isključivo u dokumentacijske, edukativne i kulturološke svrhe. U slučaju da je organizator izgubio ili oštetio kopiju, dužan je pokriti trošak materijala i izrade nove projekcijske ili arhivske kopije.
11.    Selektor ima pravo da diskvalifikuje film koji je dostavljen na kopiji lošeg tehničkog kvaliteta.
12.    Organizator poziva u goste reditelje, producente i ostale članove kreativne ekipe filmova koji su selektovani za takmičarski program i obezbeđuje im smeštaj tokom tri noći trajanja festivala, ali bez mogućnosti refundacije putnih troškova, s obzirom na ograničena budžetska sredstva.

Top