ČUDO U ŠARGANU

Utorak, 24. novembar

Atelje 212

Ljubomir Simović

ČUDO U ŠARGANU (1989)

Igraju: Mira Banjac, Ružica Sokić, Jelisaveta Seka Sablić, Aljoša Vučković, Feđa Stojanović, Taško Načić, Milutin Butković, Petar Kralj, Mira Peić, Branko Vujović, Mladen Andrejević, Dejan Čavić, Erol Kadić, muzičari

Režija: Mira Trailović

 

Drama Čudo u Šarganu (tokom koje sve vreme pljušti kiša), smeštena je u krčmu na periferiji u kojoj rade, obitavaju i svraćaju ljudi sa margine, zatečeni negde između sela i grada. Ono što je, osim kafane “Šargan” zajedničko svim ovim ljudima,  jeste patnja koju svako od njih nosi u sebi i unosi sa sobom u ovu neobičnu kafanu. Tako kafana postaje stecište kelnerica, kurvi, političara, prosjaka, skitnica, bivših robijaša… Paralelni tok radnje jeste priča o dvojici ratnika iz Prvog svetskog rata koji, mada odavno mrtvi, i dalje tragaju za pravdom i tako stižu u današnje vreme. Čudesni lik koji povezuje dva paralelna toka radnje, jeste prosjak koji ima natprirodne sposobnosti da na sebe prima rane i bolove drugih ljudi.

Ova drama koja u sebi nosi duh poetskog realizma, istovremeno je smešna i tragična, realistična i neverovatna....postala je jedan od stožera moderne srpske dramaturgije.

 

Snimak preuzet

Pozorišne predstave RTS, kulturno-umetnički program

Top