ČITANJE NA JEZICIMA SVETA

3 - 31. mart, Hol Biblioteke

IZLOŽBA KNJIGA

Autor izložbe: Sonja Sajdl

 

Savremeni način života, razvoj novih tehnologija i neverovatna brzina širenja informacija na različitim medijima promenili su navike čitanja knjiga. Iako se sve više govori o blagodetima i značaju stvaranja i negovanja kulture čitanja, osetan je pad čitalačke publike kada se radi o štampanim publikacijama.

Pored čitanja na maternjem, važno je učiti i usavršavati strane jezike i biti u stanju da na njima čitaš i književna i naučna dela.

U našoj Biblioteci možete naći knjige na engleskom, francuskom, nemačkom, ruskom, kineskom i drugim jezicima. Reč je o originalnim  delima iz književosti, nauke i umetnosti, kao i prevodima značajnih naslova našeg stvaralaštva na neki od svetskih jezika.

Preporučujemo za čitanje:

Prosvećeni svet/ Stiven Pinker – Beograd: Laguna, 2019.

U ovoj elegantnoj proceni stanja čovečanstva na početku trećeg milenijuma, kognitivni psiholog, intelektualac i mislilac Stiven Pinker poziva nas da se odaljimo od zastrašujućih naslova kojima smo zasuti i crnih proročanstava „stručnjaka“, koji igraju na kartu naših psihološki uslovljenih predrasuda. Umesto toga on predlaže da jednostavno pratimo podatke. Pinker pokazuje da su život, zdravlje, prosperitet, sigurnost, mir, znanje i sreća u porastu, ne samo na Zapadu, već u čitavom svetu. Taj napredak nije rezultat neke kosmičke sile. To je dar prosvetiteljstva, uverenja da razum i nauka mogu da dovedu do procvata čovečanstva. (preuzeto sa korice)

Top