CIKLUS PSIHOSOMATIKA - IDENTITET

Četvrtak, 09. jul

Repriza: 

CIKLUS PREDAVANJA O PSIHOSOMATICI

Epizoda - IDENTITET

Predavač: Milan Damjanac

Čovek je sa procesom socijalizacije, još u davnoj prošlosti, izgubio sigurnost instiktivnog ponašanja u korist refleksivnog i saznajnog razvoja, njegovo telo je sve manje bilo pouzdan izvor instinkta i nagona, a sve više nečega što dolazi iz duševno-duhovne oblasti života. Psiha je tako postala pravi izazov za čovekovo telo i pojavu specifično ljudskih bolesti.

Psihosomatske reakcije i poremećaji predstavljaju pobunu tela kao posledicu delovanja psihičkih uticaja i neuspeha sistema mentalne zaštite. Tako, telo postaje sredstvo nagonskog rasterećenja, što otvara put psihosomatskim oboljenjima.

Kratkotrajna negativna iskustva i osećanja ne dovode do psihosomatskih poremećaja. Samo dugotrajne i nezdrave emocionalne reakcije opterećuju psihu i telo, čineći organizam podložnim za bolesti.

Ciklus Psihosomatika, biće emitovan u četiri epizode, subotom i nedeljom od 12 časova na Fejsbuk i Instagram strani DKSG.

U drugoj epizodi govorimo o tome kako mi definišemo šta to moramo da budemo i da li u okvuru svog identiteta možemo da pokažemo svoje emocije, a šta radimo kada te emocije potisnemo?

Top