BRITANSKI MUZEJ U LONDONU

Subota, 28. novembar

Subota, 28. novembar

BRITANSKI MUZEJ U LONDONU

 

Osnivanje najvećeg londonskog muzeja 1753. godine, vezuje se za ime  Hansa Slouna (Sir Hans Sloane), lekara i predsednika Kraljevskog društva (nakon Njutna), koji je zaveštao svoje zbirke državi sa ciljem da se zbog dobrobiti čovečanstva očuvaju umetnost i nauka. Fond koji je brojao oko 70 000 predmeta podrazumevao je umetnička dela, prirodnjački deo i biblioteku. Kako su se fondovi biblioteke stalno uvećavali, ubrzo je Britanski muzej postao i veliki muzej i istovremeno velika biblioteka.

Sredinom devetnaestog veka, 1852. godine  završena je nova zgrada muzeja u stilu klasicizma. Rađena je po projektu Roberta Smirkea (Robert Smirke). Zdanje je više puta menjano i dograđivano. Poslednja velika izmena bila je 2000. godine kada je izmeštanjem dela bibilioteke stvoren prostor koji je, prema nacrtu arhitekte Lorda Fostera (Lord Foster), pretvoren u veliki natkriveni trg koji okružuje čitaonicu. Ovaj trg je najveći u Evropi a otvorila ga je kraljica Elizabeta II, 6. decembra 2000. godine, zbog čega on nosi njeno ime – The Queen Elizabeth II Great Court.

Iako su krajem prošlog veka slike iz muzeja prenete u nacionalne galerije, a prirodnjačka zbirka u Muzej prirodne istorije, Britanski muzej je zadržao karakter nacionalnog muzeja sa ukupno 94 galerije, velikim arheološkim zbirkama, etnografskim odeljenjem, zbirkama crteža i grafika, kovanog novca i medalja. Pored stalnih postavki, muzej priređuje i privremene postavke.

Predlog Likovne redakcije je virtuelna poseta Britanskom muzeju putem preporučenog linka.

https://www.britishmuseum.org/collection

Top