BORBENI SEMINAR: Žive knjige

Ponedeljak, 31. januar, 19.00, Studio 28

„Pored svega ostaloga što je već rečeno o direktnoj demokraciji kao formi odlučivanja, valja dakle dodati i ovo: na određenoj razini direktna demokracija je izravna posljedica neispunjenih obećanja predstavničke demokracije. Gdje predstavnička demokracija ne ispunjava svoja obećanja, direktno demokratsko odlučivanje postaje čuvarom i podsjetnikom njezina fundamentalnog smisla – bauk koji ne prestaje kružiti.“

Blokadna kuharica, ili kako je izgledala blokada Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Centar za anarhističke studije, 2009, Zagreb

Blokada Filozofskog 2011.

Borbeni seminar ovog januara ceo je u znaku Blokade Filozofskog 2011. godine koja je nastala inspirisana Blokadom Filozofskog fakulteta u Zagrebu 2009. godine, reakcijom na bolonjske reforme, ali i kao posledica prethodnih godina studentskih borbi na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na Blokadi 2011. studenti su se borili za smanjenje školarine, za priznavanje apsolventskog staža i za uvođenje budžetske granice na 48 ESPB ali su i, stvaranjem novog direktno-demokratskog studentskog tela – plenuma, kritikovali rad tada uvedenog Studentskog parlamenta.

Na šestoj sesiji živih knjiga, koja će se održati u utorak 31. januara u 19.00, o učešću u Blokadi Filozofskog 2011, ali i u drugim studentskim protestima od 2005. do 2011, iz perspektive aktivistkinje, ali i nekadašnje studentkinje prodekanke, govoriće Jelena Veljić.

Jelena Veljić je studirala etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a tokom studija učestvovala je u organizaciji studentskih protesta, uglavnom u periodu od 2008. do 2011. godine. Aktivistkinja je i u mnogim drugim antifašističkim, antikapitalističkim, feminističkim i levim inicijativama, i jedna od osnivačica i članica kolektiva Društvenog centra Oktobar.


Razgovore moderira: Mina Milošević, dramaturškinja i učesnica studentskih borbi 2020. godine.

 

Top