JAPANSKA UMETNICA NATSUKO KONO – GOŠĆA DKSG

BEOGRADSKA PREMIJERA DOKUMENTARCA “SLUČAJ SEXA – KAKO SMO UŠLI U EVROPU”

 

Beogradska premijera dokumentarca “Slučaj SexA – kako smo ušli u Evropu” rediteljke Ines Pletikos održaće se u sredu 18. decembra u 20h u Domu kulture Studentski grad. Ulaz je slobodan, a nakon projekcije prisutnima će se obratiti rediteljka koja ovim povodom dolazi u Beograd.

 

Nakon odličnog filma “Kad Miki kaže da se boji” o junacima Štulićevih pesama, rediteljka Ines Pletikos snimila je film “Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA”, s kojim je pobedila na ovogodišnjem Festivalu dokumentarnog rok filma u Vinkovcima. Pletikos dokumentuje portret zagrebačke grupe SexA, koja je slovila za jednu od najbolje čuvanih tajni hrvatskog i jugoslovenskog alternativnog roka, kao njihova prijateljica i generacijska savremenica.

 

Neposredno uoči rata na području bivše Jugoslavije, u Amsterdam je stigla prva kolonija kulturnih emigranata iz raznih krajeva nekadašnje države. Film rekonstruiše životne priče članova kultne zagrebačke darknoise grupe SexA, koji u društvenim turbulencijama u postpolitičkom vremenu izazvanom padom Berlinskog zida i ratom u njihovoj domovini gube okvir u kojem su se formirali i prema kojem su se umetnički odnosili. Njihova introspekcija o vlastitom (ne)snalaženju u novim uslovima daje neprocenjiv uvid o mogućnosti očuvanja vlastitog integriteta u poziciji večitih autsajdera.

 

„U kontekstu pridruživanja Hrvatske Evropskoj uniji želela sam da napravim serijal “Kako smo ušli u Europu” o prvoj generaciji kulturnih emigranata, koji su četvrt veka pre svoje zemlje, krajem 80-ih, otišli iz Zagreba u tadašnju Zapadnu Evropu. Na kraju se priča svela na članove grupe SexA“, objašnjava Ines kako je došla na ideju da snimi ovaj film, a na ostala pitanja Ines će odgovarati nakon projekcije filma u sredu u 20h u Maloj sali Doma kulture Studentski grad.

 

Promo HOW WE ENTERED EUROPE:SexA CASE from Festival DORF Croatia on Vimeo.

 

 

 

Top