BAP 2022

Subota, 28. maj
20.00, Velika sala

Savez kulturno-umetničkih društava Beograda i Dom kulture „Studentski grad“
B A P 2022.
62. Festival beogradskih amaterskih pozorišta

Ulaz slobodan

POZORIŠTE RAZNIH
Rastko Jevtović
„SAV  TAJ SEKS“
Kažu da je seks jedna od najprirodnijih pojava u ljudskom svetu. Kako to razumeju današnji maturanti? Odgovor nudi ova predstava! Sve ono što su možda želeli da o seksu kažu...

Uloge:
Marko- Manojlo Laban
Luka- Petar Stanarević
Selena – Simonida Đoković / Sara Ereš
Tea – Jana Kitanović
Psiholog – Dušan Katić
Dr Bjekić- Srđan Serđo Ajvaz
Konobar – Ilija Andrić
Petar- Relja Jovović/ Nikola Polovina
Milica- Anđela Teodosijević
Ana – Irina Kopunović
Natalija – Natalija Perović
Baba – Jana Banjac
Sara- Sara Ereš
Kosta – Kosta Dabić
Nađa- Nađa Stevanović
Kaća – Katarina Vasiljević

Plesni par: Jelena Bubanić i Luka Lukić
Gitarista – Rastko Jevtović
Kahon – Jana Banjac

Muzika: Maja Dabić i Rastko Jevtović
Koreografija: Jelena Bubanić i Luka Lukić
Likovna rešenja: Ilija Andrić
Režija: Rastko Jevtović

REČ AUTORA I REDITELJA:
Kad sam pisao ovaj tekst, mislio sam, pre svega, kako će ga shvatiti maturanti. No, eto, ispalo je da tekst komunicira sa svim kategorijama publike osim sa onima mlađim od 15 godina, te da je posebno poučan za pedagoge i roditelje. Jer, mlade treba shvatiti. Mislim da je ova tema uvek aktuelna, naravno i u današnjem vremenu kad je toliko toga turbulentno, pa i poimanje seksa među takozvanim velikim maturantima, posebnoj katerogiji đaka, koji su jednim delom svog mozga srednjoškolci, drugim- budući studenti, a najvećim delom – van svega toga.

Rad na predstavi bio je istraživački i naporan, pre svega zbog čestih kadrovskih promena. No, uspeli smo sa jednom ekipom da komad dovedemo do premijere-25.novembra 2021., a onda sa skoro polovinom novih ljudi da obnovimo predstavu i izvedemo je u Malom pozorištu „Duško Radović“ 17.4.2022., a iste večeri i drugi put-na Kamernoj sceni Pete. Kroz rad na predstavi do sada je prošlo tridesetak ljudi, uglavnom mladih, mada ima i starije članove ansambla. Ta sinergija raznih generacija čini posebnu draž ovog rada, jer je razmena intenzivna i sadržajna.

  „Pozorište raznih“ je osnovano u leto 2020. godine, u vreme najveće krize pozorišta u njegovoj celokupnoj istoriji. Pozorište, za sada, nema svoje stalno sedište, već predstave gradi u prostorima Pete beogradske gimnazije i Češkog pozorišta u Beogradu, a izvodi ih na raznim scenama Beograda. Tako je prva predstava „Pozorišta raznih“-„Desanka“ igrana na sceni „Pan teatra“ dok je „Sav taj seks“ igran i igraće se u Malom pozorištu „Duško Radović“. Pre BAP-a ova predstava je učestvovala i na Festivalu ekologije duše „Mater terra“ u Beogradu 28.11.2021. „Pozorište raznih“ se programski nadovezuje na rad „Pozorišta pod razno“, alternativnog pozorišta koje je delovalo u SKC-u od 1977.do 1981. Četiri decenije kasnije eto njegovog pozorišnog nastavka i u pogledu poetike siromašnog pozorišta i u pogledu forsiranja domaćih neafirmisanih dramskih pisaca. Osim predstava „Desanka“ i „Sav taj seks“, tvorevina „Pozorišta raznih“ je i radio drama „Tri dame“ Milice Pejatović. 

Top