Antikolonijalizam i Afrika

LUMUMBA NA FILMU

Utorak, 5. april, 20.00, Studio 28

Filmska redakcija i Akademski kino klub DKSG, u saradnji sa Muzejem afričke umetnosti i Samoobrazovnim univerzitetom „Svetozar Marković“, predstavljaju seminar Antikolonijalizam i Afrika, koji čine filmovi, diskusije i predavanja na temu otpora kolonijalizmu u Africi tokom 20. veka.

 

Patris Lumumba (1925-1961) bio je osnivač Kongoanskog nacionalnog pokreta, a 1960. godine postao je prvi premijer nezavisnog Konga. Posle vojnog udara 1960. godine Lumumba je protivustavno smenjen i 1. decembra stavljen u kućni pritvor u Leopodvilu. Mučki je ubijen 17. januara 1961. godine.

Posle ubistva Patrisa Lumumbe, u Beogradu su u znak protesta održane velike demonstracije  u kojima je učestvovalo oko 150.000 ljudi. Zauzeta je i opljačkana Belgijska ambasada (jer se smatralo da su Belgijanci, kao bivši kolonisti, umešani u ubistvo Lumumbe). Jedan od studentskih domova u Beogradu nosi ime po njemu, kao i ulice u Nišu, Subotici, Smederevu i Zaječaru.

Malkolm Iks je za njega rekao da je “najveći crni čovek koji je ikada hodao afričkim kontinentom”. Raul Pek, poznati režiser sa Haitija, snimio je dva filma posvećena ovom velikom borcu za slobodu: dokumentarni film „Lumumba, smrt proroka“ (1992) i igrani film „Lumumba“ (2000). U okviru ovog dešavanja razgovaraćemo o delovima iz ovih filmova i značaju Lumumbe kao revolucionara i borca za nezavisnost.

Top