ALTERNATIVE FILM/VIDEO FESTIVAL 2021

Festival Alternative film/video u znaku Nesvrstanih

Najstariji festival avangardnog filma u Srbiji i regionu Alternative film/video održava se od 8. do 11. decembra 2021. u Domu kulture “Studentski grad” (DKSG) na Novom Beogradu. Tema ovogodišnjeg izdanja su Nesvrstani, a biće prikazano preko 40 eksperimentalnih, alternativnih, ličnih, avangardnih i političkih filmova iz celog sveta, uključujući filmove iz nesvrstanih zemalja poput Ekvadora, Čilea, Konga, Indije, Tajlanda... O najboljim filmovima odlučivaće međunarodni žiri u sastavu Rim Šileh (Palestina/Belgija), Tomislav Šoban (Hrvatska) i Senka Domanović (Srbija).

Glavni kustosi programa, umetnički duo Doplgenger (Boško Prostran i Isidora Ilić), tražili su inspiraciju u Pokretu nesvrstanih i filmu “Trećeg sveta”, a takmičarski program su organizovali u tri celine, svaku sa idejom dekolonizacije u centru. “Prvi program kritički preispituje dekolonizacijske borbe u XX veku i njihove narative suočava sa ličnim pričama i narodnim mitovima”, izjavili su Boško Prostran i Isidora Ilić. “Drugi program konceptualno pokušava da samom pogledu oduzme kolonizatorsku moć, da rastvori zapadnjačke predstave samog narativa i mesta gledaoca u njemu. Stereotipi i predrasude, medijski klišei i protokoli, teme su trećeg programa koji pokriva identitetske borbe dekolonizacije u savremenom imperijalizmu”, zaključuje Doplgenger.

U pratećem programu, Tomislav Šoban predstaviće se izborom svojih kratkih filmova, Senka Domanović prikazaće celovečernji dokumentarac Okupirani bioskop koji je režirala 2018, a Rim Šileh izbor fragmenata nastalih u poslednje četiri decenije o Palestini, od palestinskog revolucionarnog perioda 1968-82. do savremenih filmova i video-zapisa. Premijerno u Srbiji biće prikazan veoma cenjen dokumentarac Van kadra ili Revolucija do pobede palestinskog autora Mohanada Jakubija. Ovaj film je meditacija o borbi palestinskog naroda da stvori filmove pod sopstvenim uslovima tokom 1960-ih i 1970-ih, sa uspostavljanjem Palestinske filmske jedinice kao dela PLO-a, i prikazuje nam arhivske filmove pronađene tokom Jakubijevog istraživanja bez presedana.  

Prateći program Jug-jugoistok selektora Grega de Kjura predstavlja nove filmske i video-radove nastale od juga do istoka Evrope. “Zemlje koje se nalaze na ovom području klasifikovane su kao balkanske i mediteranske, kao i evropske i neevropske, ali one dele zajedničke istorijske i kulturne veze”, kaže Greg de Kjur. “Takođe im je zajednički niži profil u međunarodnom filmu, koji dolazi zbog nemara i nebrige dominantnih institucija i kustosa u zapadnoj Evropi i Severnoj Americi. Ovaj program kao takav predstavlja intervenciju. To je strategija za stvaranje produktivnih transnacionalnih veza i takođe metoda za mapiranje nove koncepcije Evrope za novu generaciju”, izjavio je Greg de Kjur.

Radionicu “Idu dani: film, sećanje i rad algoritma”, na kojoj će se, na primeru novog filma Igora Toholja, ispitivati mogućnosti automatizacije slike i zvuka te rekonstrukcije sećanja na vlastitu prošlost, vodiće autor filma, producenti i umetnici iz Hrvatske Dinka Radonić i Ivan Rajković, te vizuelni umetnik Izvanredni Bob iz Beograda.

Festival se otvara u sredu 8. decembra od 19 časova u Velikoj galeriji Doma kulture “Studentski grad” izložbom “Ovo nije rat: Oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu”, kustoskinja Emilije Epštajn i Ane Knežević, nastale u saradnji DKSG i Muzeja afričke umetnosti. Izložba kreće od ikonične fotografije koja je zabeležila susret Franca Fanona, psihoanalitičara i filozofa sa Martinika, Omara Usedika, lidera alžirske borbe za nezavisnost i Zdravka Pečara, učesnika u zbivanjima i autora kapitalnog dela „Alžir do nezavisnosti” u kome on kao istoričar i novinar daje svoj, ali i kolektivni jugoslovenski doprinos ovoj velikoj borbi. Pored odabranih kadrova iz filma „Bitka za Alžir” na izložbi će biti predstavljeni fotografski i dokumentarni materijali, časopisi, prepiske i publikacije iz fonda Muzeja afričke umetnosti kao svedočanstva aktivnog jugoslovenskog prisustva, odnosno učešća dr Zdravka Pečara, ali i Vede Zagorac, na prvim linijama borbe za dekolonizaciju Afrike.

Festival se zatvara u subotu 11. decembra od 20 časova projekcijom nagrađenih filmova.
 

Top