Izdavačka delatnost Doma kulture „Studentski grad“ se posle 23 godine vraća u punom obimu na Sajam knjiga

Hito Štejerl na ovogodišnjem Alternative Film/Video festivalu

Alternative Film/Video od 13. do 17. decembra

 

Pod sloganom Alternativni film kao subverzivna umetnostFestival novog filma i videa Alternative Film/Video biće održan od 13. do 17. decembra. Osnovan kao jugoslovenski festival eksperimentalnog filma, Alternative su danas internacionalne, sa težištem na regionalnom povezivanju autora koji istražuju i inoviraju filmski jezik. Ove godine festival slavi 35 godina postojanja.

 

Tema ovogodišnjeg izdanja - Alternativni film kao subverzivna umetnost - prilika je da se sagledaju i revalorizuju filmovi koji su svojom estetikom i sadržajem rušili ustaljene filmske, društvene i političke kodove a koje su autori stvarali uglavnom u kino klubovima ili samostalno, van ograničavajuće i kontrolisane profesionalne produkcije.

 

Prvog dana festivala, u sredu 13. decembra, u Maloj sali u 17 časova biće prikazana retrospektiva Subverzija u YU filmuza koju je filmove izabrao Slobodan Šijan, a u 19.15 u Maloj galeriji biće otvorena izložba video-instalacija S druge strane, autorke Anice Vučetić. U Velikoj galeriji u 19.45 časova biće otvorena izložba Subverziji ne treba verovatičiji su autori Miriam de Rose i Greg de Kjur (Miriam de Rosa, Greg de Cuir Jr). Nakon toga sledi zvanično otvaranje festivala, u 20.15 časova u Velikoj sali, kada će biti prikazan najnoviji kratki eksperimentalni film Milča Mančevskog The End of Timesnimljen na Kubi.

 

Pored takmičarskog, Alternative će ponuditi publici i bogat prateći program. Retrospektiva Subverzija u YU filmu ukazaće na korene radikalne formalne subverzije filmskih kodova začete pokretom Antifilm i filmovima Pansinija, Gotovca i drugih, ali i na početke subverzije političkog sistema u filmovima Makavejeva, Žilnika, kasnije nazvanim Crni talas.

 

U okviru festivala biće prikazane i retrospektive subverzivnih filmova Bojana Jovanovića, Miloja Radakovića i Miroslava Bate Petrovića, a Okrugli sto i Istraživački forum će biti mesta gde će se teorijski i istorijski istražiti subverzija u umetnosti filma. Publika će imati priliku da vidi klasična remek-dela srpskog subverzivnog igranog filma: Rani radovi Želimira Žilnika, W.R. misterije organizma Dušana Makavejeva i Plastični Isus Lazara Stojanovića, dok će Retrospektiva video-radova Sonje Savić, ostvarena u saradnji sa Galerijom Nadežda Petrović iz Čačka, bitiinicijacija za dodelu nagrade sa imenom ove rano preminule glumice.

 

Faund-futidž (found footage) radionicu pravljenja filmova od materijala pronađenih na internetu vodiće NEOZOON kolektiv, ženski umetnički duo osnovan 2009. godine u Berlinu i Parizu. Polaznici će, istražujući internet, stvarati svoje faund-futidž video radove uzimajući u obzir sociološke pojave i paradokse kulturnih normi.

 

Članovi žirija ovogodišnjih Alternativa su Lordan Zafranović, Hito Štejerl (Hito Steyerl) i Miloš Miša Radivojević. Žiri će odabrati najviše deset filmova za Listu značajnih ostvarenja festivala. Autori čiji filmovi budu na Listi biće gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra (AFC),u okviru koga će moći da realizuju svoj novi film.

 

Lordan Zafranović će prikazati svoje amaterske filmove,dok će Miloš Radivojević predstaviti svoj Film bez reči,u kome Dragan Nikolić u 26 scena, kroz performans, gotovo monodramski vodi gledaoce kroz svoj život bez ijedne izgovorene reči - potpuna subverzija igrane strukture filma.

 

Specijalna gošća festivala biće čuvena nemačka umetnica Hito Štejerl (Hito Steyerl), koja će predstaviti svoje filmove ali i video-rad How Not to be Seen. A Fucking Didactic Educational .MOV File (Kako ne biti viđen - j..... didaktički edukativni film),kojim je predstavila Nemačku na Bijenalu u Veneciji i kojim sugeriše kako i zašto postati nevidljiv u svetu digitalnih slika visoke rezolucije.

 

Festival Alternative Film/Video predstavlja najnovije filmove kojima autori istražuju granice filmskog jezika i vizuelne ekspresije,predstavljajući svoje lične, intimne svetove koje je moguće stvoriti samo inovativnim mogućnostima novih digitalnih medija.

 

Uz sve to, ulaz je slobodan.

 

PROGRAM FESTIVALA POGLEDAJTE OVDE

 

Top