6. Književni festival POSTNINOVSKE ČAROLIJE od 22. do 26. januara

6. Književni festival POSTNINOVSKE ČAROLIJE od 22. do 26. januara

 

Sreda 24. januar

19.00 Muharem Bazdulj i Vladan Bajčeta
Rođen 19.5.1977. u Travniku (BiH), pisac, novinar i prevodilac, diplomirao i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu engleski jezik, englesku i američku književnost. Neka od dela: One Like a Song, Čarolija (priče), Heroes (soneti), Filigranski pločnici, Karlovački mir (eseji), Đaur i Zulejha, Tranzit, kometa, pomračenje, Sjetva soli, Lutka od marcipana, Poslednji muškarac (romani). Prevođen na engleski, nemački, poljski, bugarski i makedonski jezik. Preveo Jejtsa i prepisku Ginzberga i Keruaka. Živi u Beogradu.
Nevidljiva družba (Laguna) – Kada ga u mrklom mraku pritisnu bol i nedostatak daha, dotadašnji život junaku počne da se odvija pred unutrašnjim okom koje neki zovu dušom. Taj film se ne odvija hronološki već asocijativno. Geografski i istorijski omeđen toponimima potonule Jugoslavije, roman je mnogo više metafizička metafora nego još jedna u nizu (po)ratnih ličnih storija.

19.30 Jasmina Malešević i Tamara Krstić

Rođena 18. 10. 1962. u Beogradu, autorka nekoliko knjiga poezije i poetske proze (Skarabeg, Dnevnik urbane sirene, Čarna šuma) i jedne knjiga za decu. S Vojislavom Brkovićem objavila knjigu Rođeni iz iste smrti (poetski dijalog o ljubavi), a s Aleksandrom Slađanom Milošević Adame ne ljuti se (poetska proza). Dobitnica, pored ostalih, nagrada: Milan Lalić, Andra Gavrilović, Plakete UKS s likom Sime Matavulja za celokupan književni opus. Živi u Beogradu.

Nestašna markiza: pikarski roman (Galaksijanis) – Sažeti i duhoviti ljubavni roman sastavljen od 9 epizoda. Glavna junakinja Markiza luta različitim epohama kroz vreme i nevreme. Trenutno je na Balkanu, gde na obali Drine pokušava da preboli raskid s Baronom. U sobici hotela posmatra tapete nalik onima iz Balzakovih romana i razgovara s njima o strasti, bolu, cimetu, srodnim dušama, penjanju na drveće. 

20.00 Krsta Popovski i Mladen Vesković

Rođen 2.1.1968. u Skoplju, diplomirao Opštu književnost i teoriju književnosti u Beogradu. Bio glavni urednik časopisa Zvono, izvršni urednik Književne reči i urednik u redakcijama Službenog glasnika, Bigza i Kleti. Objavio 4 knjige poezije, 1 knjigu priča i romane Tata, Ej, Sudbine, Trudovi i Ina, za koji je dobio nagradu Stevan Sremac. Živi u Beogradu.

Ima Boga (KRR) – Na prvi pogled šarmantna i pitka komedija iz crkvenog života, protkana ruralnom erotikom i peckavo-dobronamernim humorom, na fonu porodične drame tematizuje dublja pitanja vere i institucionalne religije, te mogućnosti individualnog angažmana kao moralnog korektiva i faktora društvenih promena.

Top