6. Književni festival POSTNINOVSKE ČAROLIJE od 22. do 26. januara

6. Književni festival POSTNINOVSKE ČAROLIJE od 22. do 26. januara

Četvrtak 25. januar

19.00 Vladan Matijević i Ana Stišović Milovanović 

Rođen 16.11.1962. u Čačku, objavio 13 knjiga, dobio Ninovu nagradu za roman Pisac izdaleka, kao i nagrade: Andrićevu, Milutin Uskoković, Borisav Stanković, Kočićevo pero, Kočićeva knjiga, Stevan Sremac i dr. Dobitnik je i nagrada za celokupno književno delo i doprinos kulturi Ramonda Serbika i Zlatni krst kneza Lazara. Prevođen na francuski, nemački, španski, italijanski, bugarski i makedonski jezik. Živi u Čačku.

Pakrac (Laguna) – Traumatizovani ratni veteran je svaki dan ispred beogradske pijace Đeram, s narkomanima, pijancima, sitnim kriminalacima, dilerima droge i deviza, bivšim ratnicima, prekupcima i ostalim nevoljnicima. Unutrašnji monolog junaka upućen je prijatelju s ratišta; a u ispovest o životu, između pijace i garsonjere pune oružja, upliću se krvave scene s pakračkog ratišta. 

19.30 Marko Pišev i Vladimir Vukomanović Rastegorac

Marko Pišev je rođen 1984. u Celju, u Sloveniji. Etnolog i antropolog, zaposlen na Odeljenju za etnologiju i antropologiju, gde se bavi istraživačkim radom i predaje, objavio je knjigu priča "Fotofobija", preko 40 naučnih tekstova i tri monografije, od kojih je za "Između fetiša i polumeseca" dobio nagradu "Dušan Bandić". Urednik je časopisa "Antropologija" Instituta za etnologiju i antropologiju, član međunarodne naučne mreže Evropskog društva socijalnih antropologa (EASA), međunarodne mreže za antropologiju Jugoistočne Evrope (InASEA), mreže istoričara antropologije (HOAN)  i Etnološko-antropološkog društva Srbije (EADS).

Tajni svat (Orfelin) - radnja romana  smeštena je u Beogradu i na Avali tokom pandemijske 2020. U centru Beograda, tokom noćne zabrane kretanja, muškarac postaje svedok niza događaja koji ga umalo koštaju života. 
Priča prati proces njegove terapije u ekskluzivnom lečilištu na Avali, gde se njegova sudbina prepliće sa skrivenim životom tajanstvene ustanove i zagonetnim težnjama njenog načelnika.

20.00 Stevo Grabovac i Marija Nenezić 

Rođen 9.11.1978. u Slavonskom Brodu, odrastao i završio srednju školu u Bosanskom Brodu. Studirao na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci. Objavio zbirku pesama Stanica nepostojećih vozova. Prvi roman Mulat albino komarac bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Živi i radi u Banjaluci.

Poslije zabave (Imprimatur) – Roman o ocu, o zločinu, o porodici, o prijateljstvu, o odrastanju. Temom dvojništva uokviruju se tematski različiti segmenti koji knjigu čine presekom jednog života. Dekonstruišući sećanja, niz uspomena (ili privida), koje spasavaju, ali i ogoljuju svest do njene nemoćnosti, roman počinje Bolanjovim rečima: „I onda počinje oluja govana“.

Top