40 GODINA ALTERNATIVE FILM/VIDEO FESTIVALA

Sreda, 9. novembar, 20.00, Mala sala

Četiri decenije je prošlo od prvog izdanja Alternative Film Festivala, danas najstarijeg festivala u regionu, i jednog od najstarijih u Evropi, posvećenog filmskom eksperimentu.

Naziv koji danas ima – Alternative Film/Video festival – dobio je sredinom 1980-ih, kada je u masovnu upotrebu ušla video tehnologija. Do 1990. festival je okupljao autore sa jugoslovenskog prostora, kako samostalne tako i autore koji su realizovali svoja dela u kino-klubovima, filmske kritičare, teoretičare i ljubitelje filma. Tokom 1990-ih nije bilo uslova za njegovo održavanje, da bi 2003. festival nastavio život u novom ruhu, kao festival međunarodnog tipa s akcentom na produkciju u regionu.

Koncepcija festivala od samog početka je bila da se ne dodeljuju nagrade, već da postoji Lista značajnih ostvarenja festivala s maksimalno deset filmova, koje je odabirao stručni žiri. Žiri prvog izdanja u sastavu Vlada Petrić (profesor na Harvardu, teoretičar), Sava Trifković (reditelj), Božidar Zečević (teoretičar) i Joca Jovanović (reditelj) je 1982. godine na Listu značajnih ostvarenja uvrstio deset filmova, koje možete pogledati kao uvod u ovogodišnje izdanje festivala, planirano od 7. do 11. decembra 2022. godine.

 

Program:

LEVITACIJE, Dragan Pešić

VELI MISTO, Branko Karabatić

STRADANJE JOVANKE ORLEANKE, Miroslav Bata Petrović

GERDI, ZLOČESTA VJEŠTICA, Ljubomir Šimunić

KRAS 88, grupni projekat, Franci Slak, Hana Preus, Radovan Čok, Bojan Kastelić i Andrej Morovič

AURA IN AUROVISION, Slobodan Valentinčić

IZGNANSTVO, Ivan Martinac

SAMOGLASNICI, Nikola Đurić

REVLON, Slobodan Đorđević

PRESSION, Ljubomir Šimunić

Top