24 SATA CRTANJA STRIPOVA

Subota i nedelja, 3. i 4. oktobar

Galerija

Subota i nedelja, 3. i 4. oktobar

24 SATA CRTANJA STRIPOVA

„24 sata studentskog života u stripu“

 

Međunarodni dan 24-časovnog crtanja stripova je događaj koji se tradicionalno održava svake godine, prve subote u oktobru i traje 24 sata. U pitanju je izazov koji je devedesetih godina prošlog veka osmislio američki strip autor i teoretičar Skot Meklaud (Scott McCloud), a koji podrazumeva sledeće: nacrtati 24 stranice stripa za 24 časa kao vežbu kojom je tada želeo da testira sopstvene mogućnosti. Od 2004. godine ovaj događaj se, istog dana u godini, odigrava širom sveta u umetničkim školama, prodavnicama stripova, galerijama, kulturnim centrima, a od prošle godine se organizovanju ovog događaja pridružio i Dom kulture Studentski grad u Beogradu.

Izuzetno nam je zadovoljstvo da, po drugi put, organizujemo 24 sata crtanja stipova u Domu kulture Studentski grad i nadamo se da će ovaj događaj postati manifestacija koja se dešava jednom godišnje u našoj instituciji kulture. Jedna od tema radionice 24 sata crtanja stripova biće tema studentskog života, s obzirom na to da je u avgustu tekuće godine Dom kulture Studentski grad raspisao Otvoreni poziv studentima za slanje neobjavljenih kratkih proznih i poetskih tekstova o studentskom životu, tako da će pozvani strip autori iz Srbije i inostranstva u okviru radionice imati priliku da na osnovu pristiglih priča i pesama crtaju stripove.

⁣Ove godine grupa učesnika događaja 24 sata crtanja stripova u Domu kulture Studentski grad formirana je po pozivu i uključuje goste iz inostranstva koji će u radionici učestvovati putem onlajn zoom platforme. S obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine nećemo biti u mogućnosti da ugostimo  sve zainteresovane koji žele da se priključe i oprobaju u ovom izazovu. Nakon radionice 24 sata crtanja stripova biće objavljena publikacija sa svim stripovima nastalim na radionici.

 

Top