2. MEĐUNARODNI FESTIVAL NEMOG FILMA ĆUTANJE JE ZLATO

Ovogodišnje, 2. izdanje FestivalA ĆUTANJE JE ZLATO, trajalo je od 16. do 18. novembra.
 

Festival je otvorila projekcija restauriranog filma Orlakove ruke, remek-dela neme epohe  u režiji Roberta Vinea (Kabinet doktora Kaligarija), uz klavirsku pratnju pijanistkinje Ksenije Ristić.

U okviru takmičarskog programa festivala, koje su odabarali selektorka Milena Debeljković i Umetnički direktor Igor M. Toholj, prikazano je 16 kratkometražnih eksperimentalnih, dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih filmova iz SAD, Velike Britanije, Argentine, Irana, Japana, Bugarske, Hrvatske, među kojima su bila i dva video rada iz Srbije,  Dragi dnevniče Anje Banješević i Marije Šumarac i Daleko od očiju/Izvan vidokruga Jelene Perišić.

 Na konkurs je prijavljeno 122 filma.

Zvučnu pratnju uz filmove iz takmičarskog programa uživo je izvodio Izvanredni Bob, multimedijalni umetnik

U žiriju festivala bili su Goran Terzić, redovni Profesor FDU, filmski kritičar i teoretičar, Srđan Savić, filmski kritičar, direktor NKC i Filmskih susreta Niš, urednik časopisa Filaž i Dejan Dabić, filmski kritičar, suosnivač  časopisa Filaž, urednik filmskog programa NKC,  selektor programa Filmskih susreta Niš, Umetnički direktor Martovskog festivala.

U pratećem programu  publici je predstavljena mala retrospektiva 5 restaurisanih filmova Čarlija Čaplina,  Mališan, Zlatna groznica, Svetlosti velegrada, Moderna vremena i Cirkus, a  ciklus o ovom filmskom geniju je otvorilo uvodno predavanje Aleksandra Erdeljanovića, istoričara filma i Upravnika Arhiva Jugoslovenske Kinoteke.

Trećeg dana festivala, uoči dodele nagrada,  uz uvodnu reč autora, prikazan je i dugometražni eksperimentalni film Noćne more S.M. Ejzenštajna Miroslava Bate Petrovića, koji preispituje kinematografski odnos dva remek dela neme epohe, Oklopnjače Potemkin i Zlatne groznice.

Nagrađeni filmovi festivala

Dve ravnopravne Specijalne nagrade dodeljene su sledećim filmovima:

animiranom filmu iz SAD -  "Mizofonija" rediteljke Linde Vingerter i
kratkom igranom filmu iz Irana - "Akvarijum" reditelja Fatemeha Askarpura.

-"Mizofonija" je majstorska koloritna animacija sa lutkama napravljenim od kutija za picu koja pruža mogućnost da tokom autobuske vožnje koju film prati, otkrijemo novi mikrosvet u svoj svojoj književnoj kakofoniji.

-"Akvarijum" je verovatno, autorski najambicioznjji i tematski najprovokativniji film u ovogodišnjem takmičarskom programu, ali svojom formom i filmskim jezikom uveliko nadgrađuje priču o transeksualnosti dovodeći je do nivoa metafore, u kojoj pojedinci teže da dosegnu svoj pravi identitet.

Prva nagrada "Zlatno ćutanje" dodeljena je dokumentarnom filmu iz SAD - "Zemlja za odmor" reditelja Aleksandera Bikforda.

-Film koji u najboljoj tradiciji baštini iskustva eksperimenralnog, u sadejstvu sa dokumentarnim filmom, autorsko je preispitivanje procesa odrastanja. Vizuelno upečatljiv, za sve one koji vole onirične filmove.

 

Top