1971. GODINA U ROKU – CRVENO

Petak, 16. jul, 20.00, Studio 28

1971. GODINA U ROKU – CRVENO

Dvojica studenata umetnosti iz Kenta su okupili šestočlani bend i nazvali ga Comus, po grčkom bogu. Njihovi tekstovi su se bavili mističnim iskustvima (The Herald), mentalnim poremećajima, Diana je o silovanju. Godine 1971. su izdali album First Utterance. Kritičari nisu mogli da se dogovore da li je to folk, progresiva ili art rok, ali su se složili da se radi o malom remek delu. Objavili su još jednu ploču a onda se grupa raspala, nisu imali ni preteče ni nastavljače. Tako bi se završila priča da je ispričana u prošlom milenijumu. U ovom se desila eksplozija frik folka, Comus su se reaktivirali i zauzeli svoje mesto uz Devendra Banhart-a, CocoRosie i druge koji ih priznaju za duhovne roditelje.

Rod Stjuart je postao super zvezda posle singla Maggie May, The Who su izašli iz senke svoje rok opere Tomi koja je pretila da ih nadraste. Endi Vorhol je dizajnirao čuveni omot  sa rajsferšlusom za Sticky Fingers, jedan od najboljih albuma Rolling Stones-a. Počela je da nastupa Kerol King, do ’71-e poznata po hitovima za druge. Njen album Tapestry prodao se u milionskom tiražu. Džoni Mičel je objavila jedinstveni album Blue. Debitovao je veliki Džon Prajn. Novi vetrovi u svetu kantrija doneli su par lepih pesama Krisa Kristofersona, albume Taunsa Van Zandta, Džina Klarka, uz ikoničku Man in Black, Džonija Keša.

Pred kraj ćemo zahvaliti objektivnosti na prisustvu i izbaciti tu utvaru napolje. Crvena je boja ljubavi, pa će Mićun o svom omiljenom autoru. San Ra se predstavljao kao biće sa Saturna, svratio je na kratko da zemljanima donese mudrost, humor i lepotu. Ra i njegova orkestra su 71-e snimili čaroban „kućni“ film i album The Solar Myth Approach. Kako su Sani i Mićun vanzemljaci, priča o ta dva artefakta bi trebalo da bude verodostojna.

Top