19. festival evropskog animiranog filma BALKANIMA

19. evropski festival animiranog filma, Balkanima, trajao je od 4. do 9. oktobra. 
Ovogodišnje izdanje festivala, predstavilo je domaćoj publici 93 kratkometražna autorska animirana ostvarenja, produkcije evropskih zemalja, koja su realizovana u prethodne dve godine. U glavnom takmičarskom programu prikazano je 29 filmova, od kojih je 5 nastalo u srpskoj produkciji i ko-produkciji.

O nagradama za najbolje filmove glavnog takmičarskog programa odlučivali su Paola Orlić, producentkinja zagrebačkog Animafesta, Ivana Kvesić, direktorka festivala Fantoche u Badenu i Rastko Ćirić, domaći autor animiranih filmova, vizuleni umetnik i edukator.
Međunarodni žiri za studentske filmove činili su Ivana Bošnjak, autorka animiranih filmova iz Zagreba, Mina Cvetinović Pavkov, autorka animiranih filmova i vizuelnih efekata i vanredna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i Miloš Tomić, domaći autor animiranih filmova i vizuelni umetnik.

Na prvoj večeri festivala, u utorak, 4. oktobra, pored projekcije takmičarskih filmova, otvorene su i dve izložbe, koje je publika mogla obići u toku svih 5 festivalskih dana. U pitanju su izložbe “Dobro jutro! Nikome” Andree Novićević koja “jasno teži ka direktnoj komunikaciji sa publikom kroz negovanje ironičnog narativa” i izložba Makedonski animirani film 1971-1991.
Pored spomenutih izložbi u pratećem programu festivala biće prikazan dokumentarni film “Grad animacije - 50 godina Animafesta”, program makedonskih animiranih filmova, radionica stop-trik animacije za studente i program kratkometražnih animirano-eksperimentalnih filmova autora Erika Lajzera iz Njujorka.

Za vizuelni identitet ovogodišnje Balkanime, pobrinuo se domaći crtač stripova i animator Aleksa Gajić, koji je u svom prepoznatljivom retro-futurističkom maniru kreirao plakat i špicu festivala. 

Festival su pored matičnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Nagrađeni filmovi na ovogodišnjoj Balkanimi 

Najbolji film u takmičarskom programu za decu je „Spacapufi”, autora Jaka Ivanca iz Slovenije.

Studentski žiri dodelio je specijalno priznanje filmovima: „Vlažan“, grupe autora Marianne Bergeonneau, Lauriane Montpert, Mélina Mandon, Cloé Peyrebrune, Elvira Taussac, iz Francuske
i „Zbogom Žerom!“, grupe autora Gabrielle Selnet, Adam Sillard, Chloé Farr, takođe iz Francuske.
Nagrada za najbolji studentski film dodeljena je filmu: „U njegovoj milosti“, autora Christoph Büttner iz Nemačke.

Žiri glavnog takmičarskog programa dodelio je specijalno priznanje filmu: „Srećković“, autora Claude Luyet iz Švajcarske

Nagradu za najbolji film u srpskom takmičarskom programu dobio je film: „O novcu i sreći“, u režiji Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, rađen u koprodukciji Srbije, Slovenije i Slovačke. 

Glavnu nagradu, za najbolji film festivala  -  Grand Prix festivala, je dobio film: „Pozdrav suncu“, Darka Masneca iz Hrvatske.

Top