100 godina ULIKSA - Zoran Paunović i Novica Milić

Uvaženi profseori dr Novica Milić i dr Zoran Paunović su naši gosti povodom proslave veka jedne od najvažnijih knjiga svetske književnosti, ULIKSA Džejmsa Džojsa. Ujedno, razgovaraćemo i o  knjizi "100 Odiseja (i noć više). Beleške za Džojsa" Novice Milića.

Utorak 28. jun u 19.00, Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“ 
/Live Instagram i Facebook DKSG/
Povodom veka jedne od najvažnijih knjiga ULIKS Džejmsa Džojsa
Gosti dr Novica Milić i dr Zoran Paunović 
Razgovor o Uliksu (u prevodu Zorana Paunovića) i o knjizi 
Novice Milića 100 Odiseja (i noć više): beleške za Džojsa (Akademska knjiga, 2022)

Uliks (Ulysses), roman irskog pisca Džejmsa Džojsa, objavljivan je u nastavcima u američkom časopisu Little Review od marta 1918. do decembra 1920, dok ga je u celini objavila Silvija Bič u Parizu 2. 2.1922, na autorov 40. rođendan. Od prvog izdanja knjiga izaziva polemike i kontroverze. Širom sveta, Džojsovi poštovaoci slave 16. jun, dan u kojem se odvija radnja Uliksa, kao Blumsdej.
 
„Džojsova literatura nam dolazi iz dva vremena: roman Uliks (1921) iz najdublje prošlosti, iz mita ili prapriče o lutalici, moreplovcu; knjiga Bdenje Finegana (1939) iz budućnosti, jer je još uvek nepročitana, i to od strane književnosti. Između ta dva vremena, oba vezana za fikciju, smešta se naša pustolovina čitanja: same literature, putovanja, mišljenja, tumačenja, teorije, istorije, života. Knjiga koja govori o putovanju, i knjiga koja govori o snu. 100 Odiseja (i noć više): Fusnote za Džojsa je mešavina svega toga, i još spomen na jednog od najvećih pisaca našeg doba, još uvek neprevaziđenog po umeću, hrabrosti, slojevitosti, višejezičnosti i vidovitosti(…)“
Novica Milić

Novica Milić je diplomirao Opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirao i doktorirao. Radio je kao naučni istraživač na Projektu za teoriju Instituta za književnost, bio je vanredni profesor na katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti, a od 2007. je redovni profesor semiologije medija na Fakultetu za medije i komunikacije. Predavao je u SAD (Yale University) i u Velikoj Britaniji (Sheffield University). Za knjigu Politička naratologija – ogled o demokratiji dobio je 2020. nagradu Nikola Milošević.

Top