Roman mladog Engleza, poljskog porekla, Gabrijela Krauzea, KO SU ONI BILI - Who They Was - odjeknuo je kao "Paklena pomoranxa 21. veka"!

Četvrtak 10. novembar u 19.00
Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“


Predstavljanje romana GABRIJELA KRAUZEA
KO SU ONI BILI
u prevodu Bojana Bosnića (Dokaz, 2021)
Učestvuju: Nataša Atanacković, Bojan Bosnić i Dragana Kovačević

„Izvanredan debitantski roman. [...] Okrutan, ali očaravajući portret sveta oštrih ivica i slomljenih stvari.“ 
Star Tribune

Ovo je priča o Londonu kakvu nećete naći ni u jednom vodiču. „Ko su oni bili“ je autofikcija o mladiću razapetom između dve kulture – univerziteta na kome studira englesku književnost i surovog sveta londonskih bandi. 

Gabrijel Krauze (1986) odrastao je na ulicama severnog Londona. Nije bio posmatrač na periferiji nasilja već je vodio život ogrezao u kriminalu. Ovaj roman, proistekao iz tog iskustva, uzbudljiv je i potpuno jedinstven na savremenoj svetskoj književnoj sceni. Kreirajući originalni, urbani književni stil, autor živopisno oživljava londonsko podzemlje i opisuje destruktivan uticaj toksične muževnosti. Žiri Bukerove nagrade uvrstio je 2020. ovo debitantsko delo među 13 najboljih.

„Stiže na književnu scenu poput zvuka pucnja. [...] Sa svojim karakterističnim slengom i trenucima ultranasilja. „Ko su oni bili“ sličan je „Paklenoj pomorandži“ –  s tim što je ovo, umesto krajnje neobične zamisli dobrostojećeg autora, hiperrealistična priča pisca koji je živeo život koji opisuje.

 Guardian
 

Top