Снимак позоришне представе Отвореног позоришта ДКСГ „ЈЕСИ ЛИ ТО ДОШʹО ДА МЕ ВИДИШ“

XVIII BIJENALE STUDENTSKE GRAFIKE SRBIJE u DKSG

XVIII BIJENALE STUDENTSKE GRAFIKE SRBIJE u DKSG

 

U subotu 14. maja u 13 sati u Velikoj galeriji i Galeriji biće otvorena izložba XVIII BIJENALE STUDENTSKE GRAFIKE SRBIJE.

 

Dom kulture „Studentski grad“ od 1982. godine naizmenično priređuje bijenalne izložbe studentske grafike. Osnovna zamisao ovih izložbi studentskih radova je da na jednom mestu okupi i prikaže dela budućih akademskih likovnih i primenjenih umetnika, i tako, pruži uvid u osobene rukopise različitih likovnih škola. Bijenale daje mogućnost studentima iz različitih gradova da se lično sretnu i upoznaju.

 

Izlažu studenti i postdiplomci:

Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda, Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda,

Akademije umetnosti iz Novog Sada, Fakulteta umetnosti iz Niša, Fakulteta umetnosti iz Zvečana, Filološko-umetničkog fakulteta iz Kragujevca, Državnog univerziteta, Departmana umetnosti iz Novog Pazara. 

 

Gosti Bijenala:

Univerzitet primenjenih umetnosti, Beč, Austrija

 

Žiri XVIII Bijenala studentske grafike Srbije u sastavu:

Željko Lončar, diplomirani grafičar, predsednik  žirija, Jovanka Mladenović, magistar likovnih umetnosti, grafičar i Božidar Zrinski, istoričar umetnosti, kustos Međunarodnog centra za grafiku, Ljubljana, Slovenija zasedao je 14. aprila, pregledao 166 radova od 117 autora i dodelio četiri ravnopravne nagrade Bijenala:

 

Ivanu Peraku, IV godina, AU Novi Sad

Luki Stoisavljeviću, III godina, FILUM Kragujevac

Dejani Đurđević, III godina, FPU Beograd

Beata Hechatova, II godina, UPU Beč, Austrija

 

Pohvale za rad dobili su:

Marijana Janković, III godina, FPU Beograd

Assunta Abdel Azim Mohamed, IV godina, UPU Beč, Austrija

Marina Nektarijević, III godina, FILUM Kragujevac

 

Nagrada se sastoji u organizovanju samostalne izložbe nagrađenom autoru u Galeriji Doma kulture „Studentski grad“.

 

Tokom otvaranja Bijenala u Galeriji posetioci će moći da kreiraju sopstvenu digitalnu grafiku i da je odštampaju na licu mesta kroz korišćenje interaktivne instalacije koju je osmislila i realizovala umetnička grupa Silkskrin iz Beograda.

 

Savet Grafičke kolonije mladih u Prolom Banji odabrao je Assuntu Abdel Azim Mohamed, studentkinju IV godine Univerziteta primenjenih umetnosti iz Beča, iz Austrije, da učestvuje na ovogodišnjoj koloniji.

 

Bijenale podržali:

Austrijski Kulturni Forum Beograd i Sekretarijat za kulturu grada Beograda

https://www.facebook.com/AustrijskiKulturniForum/

 

Radno vreme Velike galerije i Galerije DKSG: svakog dana osim nedelje od 17.00 - 21.00

 

Ulaz slobodan

 

O Bijenalu studentske grafike Srbije:

Od svog osnivanja početkom osamdesteih godina XX veka, Bijenale je nosilo naziv Bijenale studentske grafike SFRJ, imalo je jugoslovenski karakter i predstavljalo je studentske radove sa Akademija iz jugoslovenskih republika. Nakon raspada SFRJ početkom devedesetih godina Bijenale nastavlja sa radom uvodeći novu praksu pozivanja po jedne akademije iz inostranstva ili bivših jugoslovenski republika kao gosta Bijenala. Od 2008. Bijenale nosi naziv Bijenale studentske grafike Srbije. Svake druge godine na Bijenalu ima priliku da izlaže više od 100 autora. Nagrada Bijenala sastoji se u organizovanju samostalne izložbe nagrađenom autoru u Galeriji Doma kulture „Studentski grad“. Nagrađeni autori imaju priliku da učestvuju na grupnoj izložbi nagrađenih autora u Galeriji Doma kulture „Studentski grad“ i nakon toga u drugim univerzitetskim centrima u Srbiji i inostranstvu. Činjenica da mnogi, a naročito nagrađeni učesnici dosadašnjih Bijenala studentskog crteža i studentske grafike imaju istaknuta mesta na savremenoj likovnoj sceni, kako kod nas tako iinostranstvu, potvrđuje kvalitet i reprezentativnost ove manifestacije.

 

Beata Hechatova

Dejana Đurđević

 Ivan Perak 

 Ivan Perak

 Luka Stoisavljević

 Luka Stoisavljević

Luka Stoisavljević

 Luka Stoisavljević

Top