X „Mater Terra“ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ ДЕЦЕ И МЛАДИХ

Субота, 18. новембар
10.00 - 18.00, Велика сала

X „Mater Terra“ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ ДЕЦЕ И МЛАДИХ  

10.00 – 13.00, Представе основних школа и драмских студија 
14.00 – 18.00, Представе средњих школа и драмских студија 

Разговори у кругу ће се одржати након сваког блока представа у Kлубу Магистрала. 


Фестивал организује Центар за драму у едукацији у уметности у партнерству са Удружењем Уметничка Утопија. Фестивал је акредитовани програм светске асоциајције за позориште и драму у образовању IDEA (www.ideadrama.com) и одржава се под покровитељством Канцеларије Републике Србије за сарадњу са УНЕСКОМ.  

Подршка фестивалу: Секретаријат за културу Града Београда, EU кроз ERASMUS+ пројекат BEAC (Be Active, be a Citizen). 

Представе које се баве темама из области  екологије и екологије душе.  


Више о фестивалу: 

• Фестивал је замишљен као место размене, представљања рада драмских секција и група и могућност стручних савета за све оне учитеље, наставнике, уметнике и драмске педагоге који, као и ми, верују да драмски процеси и само позориште могу позитивно да утичу на лични развој, као и развој  друштва и света  у коме живимо.                                                   

• Фестивал је некомпетитиван и идеја је да служи као место за подршку и развој драмских група и студија. Главног дана фестивала, након сваког блока представа одржавају се разговори где млади учесници, њихови наставници и драмски педагози, публика, родитељи, као и стручни тим фестивала размењују мишљења о представама, дају коментаре и отворено разговарају о процесима рада и о показаним радовима. 

• Водитељи драмских група добијају писану евалуацију стручног тима, који им служи као смерница у даљем раду. 

• Сви учесници Фестивала су добитници „Еколошке звезде”, признања за ширење порука племенитости и екологије кроз позоришни израз, а „Еколошки путоказ” добијају оне организације и појединци коју су својим доприносом омогућили да се Фестивал развија, и који својим деловањем у пољу  културе доприносе овим областима. 


„Екологија душе” је нова кованица  која за нас подразумева здраве и развијене међуљудске односе, отвореност и прихватање другог и другачијег, развијање емпатије и активирање солидарности и подршке. Инсистирамо на томе да је Фестивал некомпетитиван, јер покушавамо да установимо нове односе и мала острва другачијег и праведнијег система вредности са којом деца и млади треба да се упознају, и усвоје као алтернативу садашњем преовладавајућем систему надметања, куповине и продаје, апатије и небриге за другог, за нашу природу и планету уопште. 

Од свог оснивања 2014. године на фестивалу је учествовало више десетина драмских група и студија, а фестивал је одржан и 2020. током пандемије Корона вирусим у онлајн форми. 

До сада у стручном тиму су учествовали: 
Љубица Бељански Ристић (CEDEUM), Диана Кржанић Тепавац, (ASSITEJ Србија), Борис Чакширан (ERGstatus), Татјана Пајовић (POD Teatar)  Драгана Коруга (CIP), Сунчица Милосављевић (BAZAART), Бојана Шкорц (ФЛУ/Здраво да сте), Миња Богавац (Bitef/E8),  Марко Пејовић (Хајде да…), Paul Murrey (драмски педагог и глумац), Ксенија Крнајски  (позоришна редитељка), Марта Келер, глумица, Елдар Зубчевић, (глумац), Маја Митић, (глумица), Ненад Радовић (глумац и драмски педагог), Ана Поповић (редитељка), Јелена Палигорић Синкевић (драматрушкиња), Дина Радоман (редитељка), Борисав Матић, Моника Нећпалова, као и  Сања Крсмановић Тасић (CEDEUM/IDEA/Хлеб театар,уметничка директорка фестивала) 

 

Top