ОТВАРА СЕ ИЗЛОЖБА "ЖИВОТ И СМРТ ХЕРОЈА. НЕУТРАЛНОСТИ НЕ МОЖЕ БИТИ."

USKORO 7. BELDOCS!

 

Sedmi po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs održaće se od 8. do 14. maja u Beogradu. Tokom sedam dana festivala biće prikazano 35 najboljih ostvarenja recentne dokumentarne filmske produkcije iz celog sveta i iz Srbij, koje su odabrali Darko Lungulov(reditelj), Mladen Vušurović (osnivač i direktor BELDOCS-a) i Aleksandar Hadži-Đurović (reditelj).  Festival se održava u Sava Centru, Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu „Fontana”, Cineplex-u,  Domu kulture „Studentski grad”. 

 

Filmovi će biti prikazani u šest programskih celina: Srpski takmičarski program, Međunarodni program, 3D, Beldocs podržava, Kosovo i Metohija u fokusu, Van konkurencije. Specijalni program biće posvećen obeležavanju stogodišnjice od Prvog svetskog rata.    Beldocs 2014 biće svečano otvoren 8. maja u Velikoj dvorani Sava Centra srpskim premijerama dva izuzetna ostvarenja o fascinantnim ličnostima sa ovih prostora koji su veoma uspešne karijere ostvarili u sferi sporta i muzike. U 19 č biće prikazan film„Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi” reditelja Sema Bensteda iz Velike Britanije. Film prati iskusnog srpskog fudbalskog trenera, Zorana Đorđevića, na putu stvaranja prvog nacionalnog tima u novonastaloj državi Južni Sudan. Nakon toga u 21č sledi projekcija filma „Moj zanat” srpskog reditelja Mladena Matičevića o životu nenadmašnog hrvatskog kantautora Arsena Dedića.  

 

Beldocs 2014 se završava 14. maja u 21č svečanom ceremonijom dodele nagrada i projekcijom ovogodišnjeg Oskarovca u kategoriji dokumentarnog filma „Dvadeset stopa od zvezda”, Morgana Nevila, neispričane istinite priče o pratećim vokalima nekih od najvećih muzičkih legendi dvadesetprvog veka kao što su Brus Springstin, Stivi Vonder, Mik Džeger i Sting, između ostalih. Ipak, ove svetski poznate ličnosti nisu u centru pažnje filma, već životne priče brojnih pratećih vokala. Projekcija ovog fascinantnog ostvarenja realizovana je u saradnji sa Film Forvard inicijativom i Ambasadom SAD u Beogradu. Film Forvard je međunarodni program turneje, koji je osnovan sa ciljem poboljšanja kulturne saradnje, razumevanja i dijaloga širom sveta kroz filmske projekcije, razgovore, predavanja.   

 

Gosti Beldocs festivala biće i: Halil Efrat, režiser filma „Album 61”, Franziska Schönenberger, Jayakrishnan Subramanian, autori filma “Mama i tata”, Zoran Đorđević, protagonista filma „Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi” i brojni urednici dokumentarnih programa televizija iz regiona (RTRS, HRT, All Jazzira, RTV Slovenija, MKTV, Vijesti) koji su zainteresovani da otkupe srpske dokumentarne filmove za svoje programe.

Realizaciju Festivala podržali su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Goethe-Institut u Beogradu, Ambasada Izralea, i Ambasada SAD u Beogradu.

 

Za projekcije u Domu kulture Studentski grad, ulaz će biti slobodan.

 

BELODCS u DKSG:

 

Petak 9.5. u 21:00,  Letnja pozornica

FUDBALSKI TRENER ZORAN I AFRIČKI TIGROVI r: Sam Benstead, VB, 2013, 75’

Južni Sudan postao je nezavisna država u julu 2011. godine, nakon skoro pedeset godina građanskog rata. Film prati iskusnog srpskog fudbalskog trenera, Zorana Đorđevića, na putu stvaranja prvog nacionalnog tima u novonastaloj državi.Zoran je trenirao reprezentacije Bangladeša, Filipina, Sudana i Jemena, ali ništa ga nije moglo pripremiti za formiranje tima ni iz čega u najnerazvijenijoj zemlji sveta.

 

Subota 10.5. u 19:00, Mala sala

2 & 2, r: Vladimir Perović, Srbija 2014, 52’

Ovo je priča o jednom zbližavanju. Dva para, dva načina života, sasvim suprotna i različita, susreću se i zbližavaju. Ovo je rekonstrukcija i hronika tog zbližavanja…

KAD TI TATA KUPI SLONA, r: Marija Žižović, Srbija 2014, 60’

Sedmogodišnja devojčica Maleni Sliva je dete čiji su roditelji vlasnici jedinog srpskog cirkusa (Korona). Ona ide u školu, nastupa u cirkusu kao artistkinja i zarađuje novac za sebe i svoju porodicu. Ima petogodišnjeg brata i trogodišnju sestru. Njihov otac je sedma generacija koja vodi taj cirkus.

 

Subota 10.5. u 21:00, Letnja pozornica

LEPOTICA I BOKSER r: Zahari Heinzerling, SAD, 2013, 82’

Kao osvrt na ljubav, žrtvovanje i kreativni duh, ova iskrena ljubavna priča istražuje burni brak, dug 40 godina, dva japanska umetnika, slikara tzv. bokserskom tehnikom – Ušija Šinohare i njegove žene Noriko. Činilo se da mladom, nemirnom umetniku u Tokiju sleduje blistava budućnost i slava, te se u potrazi za svetskim priznanjem seli u Njujork 1969. gde ipak ne nalazi komercijalni uspeh.

 

Nedelja 11.5. u 19:00, Mala sala

POGREBNIK, r: Dragan Nikolić, Srbija, Nemačka 2013, 53’

Bata, poreklom Srbin, napušta rodnu Nemačku, da bi se u Srbiji zaposlio u međunarodnom pogrebnom preduzeću svog tasta Drnde. „Drnda Internacional“, sa sedištem u Požarevcu i predstavništima širom Evrope, je neprikosnoveni broj jedan u prevozu preminulih emigranata. Sa profesionalnom smirenošću i talentom za improvizaciju Bata uspeva da se u roku od 48 sati nađe ispred bilo kojih vrata u Evropi potpuno opremljen za transport pokojnika u njihovu otadžbinu.

 

ŽIVAN PRAVI PUNK FESTIVAL r: Ognjen Glavonić, Srbija 2013, 63’

Uz pomoć štapa i kanapa Živan pravi pank festival u svom selu.

Živan je pank roker i pesnik koji potiče iz veoma siromašne paorske porodice. Svakog leta, poslednjih pet godina, Živan je organizovao pank festival u svom rodnom selu u Srbiji. I uvek je bio na gubitku. Ipak, njegova strast je da ponudi novi kulturni model ljudima iz te sredine, a njegovi snovi su fokusirani na menjanje načina na koji ti ljudi misle…

 

Nedelja 11.5. u 21:00,  Letnja pozornica

BILI SMO PRVACI SVETA r: Ivica Vidanović, Srbija 2013, 90’

Dokumentarni film „Bili smo prvaci sveta” svedoči o tome kako je nastajala čuvena jugoslovenska škola košarke. Od ratnih dana, 1942. godine, kada su se na improvizovanim košarkaškim terenima upoznali njeni osnivači Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper i Aleksandar Nikolić do Svetskog prvenstva u Ljubljani 1970, kada je ispunjen njihov mladalački san.

 

Ponedeljak 12.5. u 19:00, Mala sala

BICIKLI PRIČAJU PRIČE r: Milan Lisica, Srbija, 2013, 67’

 

LAV S ONOGA SVIJETA r: Marko Cvejić, Srbija 2014, 60’

Dokumentarna priča o savremenom svecu, proroku moderne Srbije, ideološkom i moralnom emigrantu, cirkuzantu i zabavljaču. Na svojevrstan, paganski način, kontroverzno, on reflektuje današnje društvo. Sa svojim znanjem i veštinama, mnogima predstavlja neprocenjivu utehu i jedini izlaz. Lav Geršman je antijunak srpske epopeje 21. veka.

 

Ponedeljak 12.5. u 21:15, Letnja pozornica

UMETNOST I NASILjE r: Batul Taleb, Mariam Abu-Khaled, Udi Aloni, Palestina, SAD, Izrael, 2013, 75’

Inspirisana likovima iz Alise u zemlji čuda, Čekajući Godoa i Antigone, mlada glumica iz Palestine bavi se temom vojne okupacije i rodnog ugnjetavanja, nasilja i bola – na sceni, kao i u životu.

 

 

Top