УМЕТНОСТ И КОЛЕКТИВНО САМО-ОРГАНИЗОВАЊЕ

Субота, 23. Октобар 2021, 18.00/ Клуб Магистрала

Модераторка: Ирена Ристић

Саговорници: Слободан Саиловић (Организациони тим Бијенала младих), Јована Трифуљеско (Кустоски тим БМ), Сенка Радовић (Тим архитеката БМ), Наталија Вујошевић (Институт савремене уметности), Представници УЛУС-а

Разговор се одржава у склопу самоорганизованог едукативног програма за младе у пољу ликовне уметности Распричавање у организацији Бијенала младих. Распричавање је место изградње додатног и допунског знања, оног које се не може добити кроз формално образовање у области уметности, посебно с обзиром на велики дефицит дискурзивног и теоријског знања и повезаности рада уметника са актуелним друштвеним токовима у програмима уметничких академија и факултета. Из овог разлога програм и носи овај назив јер се њиме жели означити поље излажења из затвореног поља које је ограничено само на визуелно и закорачити у поље рефлексивности и промишљања друштвених процеса из поља уметности. Стога, кроз покретање тема попут облика организовања колективног уметничког деловања, стратешке улоге савременог уметничког стваралаштва у културној политици, економије уметничког рада и могућности за укључивање уметника у шире друштвено-економске процесе, уметности у сајбер свету, односа уметности и идентитетских политика, екологије итд, пројекат настоји да поспеши развој еманципаторских пракси младих под окриљем УЛУС-а.

Прва дебатна сесија имаће за циљ да размотри могућности за колективно само-организовање младих у пољу уметности данас, перспективе које савремено доба даје за заједничко деловање и могућности за превазилажење лимита које оно поставља (израда мапе реалних могућности). Ова тема ће бити преломљена искуства неколицине организационог тима Бијенала младих / УЛУС и тима младих окупљених око Института за савремену уметности Црне Горе, који су се упустили у овај процес током претходног периода.

Разговор ће бити стримован путем Зоом-а. 

Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/81903844481

 

Програм се реализује у сарадњи са Домом културе Студентски град и Институтом за савремену уметност Црне Горе.

Пројекат је подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

Отворене дискусије су део дебатног програма УЛУС-а који се састоји из три програмске линије: Статус уметника, Статус уметности и Статус удружења. Прве две програмске линије финансијски су подржане од стране Међународног фонда за помоћ организацијама у култури и образовању у 2021. години, који спроводи Савезно министарство иностраних послова Немачке и Гете Институт.

Top