Уметничка резиденција: ЕВА ВАН ТОНГЕРЕН

Среда, 22. септембар, 20.00, Мала сала/Студио 28

Гошћа уметничке резиденције фестивала Алтернативе Филм/Видео (добитница награде „Соња Савић“, 2019) у току септембра биће холандска визуелна уметница, на привременом раду у Белгији, Ева ван Тонгерен (Eva van Tongeren).  Ева је студирала на Уметничком факултету LUCA у Бриселу и ауторка је више видео радова и краткометражних филмова, углавном у форми есеја. Поред ауторских радова, Ева је и кустоскиња бијеналног филмског фестивала Visite, који приказује експерименталне, документарне и активистичке филмове а организује га колектив De Imagerie из Антверпена.

Прво што упада у очи у вези са филмовима Еве ван Тонгерен јесте веза између слике и текста. Сва три филма које ћемо имати прилике да видимо, грађена су тако да се чак може рећи да је пре слика додатак тексту, него обрнуто. Таква форма провоцира и специфичну гледалачку активност: текст нам служи да се снађемо на рационалном, информативном нивоу, док је слика нека врста поетске надградње, која не мора са њим у потпуности значењски да коренспондира. Овакав приступ произилази из ауторкине тежње да прикаже флуидну динамику односа - са самом собом и са другима - али истовремено и немогућност да се иста потпуно верно представи.
Јован Марковић

У току свог боравка у Србији, ауторка ће радити на реализацији свог новог есејистичког филма, биће и гошћа Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у Чачку, у којој ће реализовати своју изложбу проширених медија и видео радова. Уз разговор са уметницом биће приказани и следећи филмови:

 

Still from afar, 2018, 18 мин.

Fragments of a dream analysis, 2019, 13 мин.

Breathing Sessions 1-19, 2019, 128 мин. (инсерти)

Top