THE ROLLING STONES У ШЕЗДЕСЕТИМ ГОДИНАМА

Среда, 17. јануар у 19.00

Стонси су крајем 2023. издали албум са неколико добрих песама, у априлу ове године крећу на светску турнеју. Рон Вуд ће у јуну прославити 77 рођендан, двојица главних су старији. Ствар је опште културе и доброг укуса знати понешто о бенду чија каријера траје дуже од шест деценија.

На почетку шездесетих у Британији је број музичара, посвећених електричном ритму и блузу био - двоцифрен. Публике беше нешто једва више, али су бројке брзо расле. На први концерт The Rolling Stones у Марки клубу 1962. дошло је троје, на други тридесеторо - већ следећег месеца их је било три стотине. Ентузијазам је заразан. Људи са BBC радија су 1963. одбили да емитују ране снимке групе јер глас певача звучи сувише ”црно”. Одлука је расистичка, а процена тачна: бенд је ”белој” омладини преносио свој доживљај афроамеричке музике. Као главни бунџија против правила игре естаблишмента испрва је виђен Брајан Џонс, пао је у други план кад су Џегер и Ричардс израсли у врхунски ауторски тандем. На крају је и испао из слике.

Историја Стонца у 60-им је узбудљива а њихови наступи (од клупских до оног у Алтамонту) и мпресивни и у визуелном смислу. Најважније, браћо и сестре, јесу песме. Добрих је толико да не могу све да стану у целовечерње предавање; предаћемо се оним најбољим.

Top