Слободна зона у ДКСГ

Slobodna zona u DKSG

13. FESTIVAL SLOBODNA ZONA, SELEKCIJA FILMOVA U DKSG
8-12. novembar, Mala sala

*cena ulaznice 200 dinara

Četvrtak, 8. novembar
18.00
POD DRVETOM
r. Hafstein Gunar Sigurdson, Island, Poljska, Danska, 89′ 

Kada se Boldvinove i Ingine komšije požale da drvo iz njihovog dvorišta baca preveliku senku, ono što počinje kao tipična komšijska svađa potpuno se neočekivano otima kontroli. Idila u predgrađu se pretvara u niske strasti.

20.00
KRIVICA
r. Gustav Moler, Danska, 90′

Asger Holm, dispečer za hitne pozive i bivši policajac, javlja se na hitan poziv žene koja je kidnapovana. Kada se veza iznenada prekine, počinje potraga za identitetom žene i njenim otmičarima. U trci sa vremenom Asgeru je telefon jedino pomoćno sredstvo i dok pokušava da pomogne najbolje što može, počinje da shvata da je u pitanju mnogo veći zločin nego što je pretpostavljao.

Petak, 9. novembar
18.00
ZAROBLjENA
dokumentarni film
r. Bernadet Tuza-Riter, Mađarska, 89′ 

Mariš, pedesetdvogodišnja Mađarica, poslednjih deset godina služi jednu porodicu, radeći 20 sati dnevno, bez plate. Njeni tlačitelji su joj oduzeli lična dokumenta, a kuću ne može da napusti bez dozvole. Prema njoj se ophode neljudski, živi na ostacima hrane, bez kreveta u kome bi spavala.

20.00 
PUTINOVI SVEDOCI
dokumentarni film
r. Vitalij Manski, Letonija, Švajcarska, Češka, 102′

Dugometražni dokumentarni film Putinovi svedoci Vitalija Manskog bavi se hronologijom Putinovog dolaska na vlast i njegovim vrtoglavim usponom. U početku i sam Putinov pristalica, Manski tokom godina snima sate i sate dokumentarnog arhivskog materijala koji nas vodi iza kulisa nekih od najvažnijih događaja u novijoj istoriji Rusije.

Subota, 10. novembar
18.00
OKUPACIJA 1968
dokumentarni film
r. Linda Dombrovszski, Stefan Komandarev, Evdokia Moskvina, Mari Elisa Shajt, Magdalena Sumkov, 
Slovačka, Češka, Poljska, Bugarska, Mađarska, 130′ 

Ovaj dokumentarni projekat o avgustu 1968. godine predstavlja kolektivni i subjektivni osvrt na vojnike „prijateljskih“ armija kao i na njihove misli, utiske i zadatke tokom okupacije Čehoslovačke 1968. godine. Osnovno pitanje koje se postavlja je, kako se „jedan mali Evropljanin“ postavlja naspram tako „velike istorije“. Koje uloge igraju lična odgovornost i očuvanje moralnog integriteta i šta se sa njima desi onog trenutka kada se mora izabrati između spasavanja sopstvenog života i poštovanja pravila?

20.00
PLIVATI SA MUŠKARCIMA 
dokumentarni film
r. Oliver Parker, Velika Britanija, 97′

Erik je sredovečni računovođa u banci, pomalo razočaran u sebe i sopstveni život. Uhvaćen u zamku krize srednjih godina, sebe doživljava kao neprivlačnog i dosadnog muškarca, i samo čeka trenutak kada će ga supruga Heder, uspešna političarka i poslanica lokalnog parlamenta, ostaviti. Sin tinejdžer ga se stidi, dok lokalni političar pokušava da mu zavede ženu.

Nedelja, 11. novembar
18.00
SRBENKA
dokumentarni film
r. Nebojša Slijepčević, Hrvatska, 72′ 

U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Četvrt veka kasnije reditelj Oliver Frljić režira pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.

20.00
BEZ DODIRA
r. Adina Pintilie
Rumunija, Nemačka, Češka, Bugarska, Francuska, 105’, 2018.

Na tankoj granici između realnosti i fikcije, „Bez dodira“ prati emotivno putovanje Laure, Tomasa i Kristijana, nudeći duboko empatičan pogled u njihove živote. Sve troje zajedno ulaze u istraživački projekat o intimnosti.

Ponedeljak, 12. novembar
18.00
KAPETAN
r. Robert Šventke, Nemačka, Poljska, Portugal, Francuska, 118′

U poslednjim trzajima Drugog svetskog rata mladi nemački vojnik, boreći se da preživi, pronalazi uniformu nacističkog oficira. Lažno se predstavljajući, on uz uniformu preuzima i njegov identitet i postaje monstruozni zločinac poput istih onih ljudi od kojih pokušava da pobegne.

20.00
UTOJA 22. JULI
r. Erik Pope, Norveška, 92′

22. Jula 2011. godine više od 500 mladih je napao naoružani ekstremista u letnjem kampu na ostrvu blizu Osla. Ranije tog dana, isti čovek je postavio bombu u Vladinu zgradu u Oslu. Priča prati Kaju (18) i njene prijatelje koji su se tog kobnog dana našli u kampu na ostrvu Utoja.

Top