„SHOWCASE" Годишње престављање студената Институт за уметничку игру

Уторак 21. децембар
20.00, Велика сцена

Институт за уметничку игру Београд, Србија
SHOWCASE*
Годишње престављање студената института свих одсека.

У оквиру премијерног плесног пројекта SHOWCASE биће приказане кореографске минијатуре и перформанси студената свих нивоа студија Института за уметничку игру, које су настале у раду с респектабилним кореографима и гостујућим предавачима.

*Улаз бесплатан

„SHOWCASE" Института за уметничку игру, Београд -2021

Шта обједињује савремени плес, чије је полазиште у случајности, тишини, геометрији, са класичним балетом који доноси музику вечног Шостаковича или Чајковског и кореографије које је измаштао славни кореограф Маријус Петипа са наслеђем руског и словачког фолклора? Институт за уметничку игру у Београду, у свом годишњем приказивању студентских радова, рађених под вођством врсних педагога и кореографа, успева да, током једне вечери, обједини ова три  поља, пружајући занимљив и узбудљив програм публици.

У кореографијама „За 6“ и „86268 4226“ кореограф и педагог Огњен Вучинић, води студенте трагом експеримента, који су започели једни од највећих иноватора савременог плеса - Мерс Канингам и Џон Кејџ, уводећи  апстракцију и случајност у појам плеса као и потпуно другачији третман музике и звука. Кореографија „За 6“ се изводи без музике, асоцирајући на легендарни комад  „4'33" Џона Кејџа, који је сматрао да све што радимо може бити музика али и наводећи плесаче на потпуну концентрацију као и повишену свест о другима у простору. Кореографија „86268 4226“ испитује рад са случајношћу која условљава кретање плесача на сцени, исписујући енигматичне путање.

Балет мајстор и примабалерина Амалиа Миндрутиу из Румуније, гостујући професор класичног балета, репертоара и методике на Институту за уметничку игру и руководилац компаније Балет младих, реализује сложену сарадњу између младих играча из Балета младих, студената Института за уметничку игру, професионалних играча из Народног позоришта у Београду као и гостујућих играча Националне опере из Темишвара. Они ће приказати распон свог умећа, играјући варијације између осталог и из чувених балета Евгеније Оњегин и Дон Кихота  али и уз потресну и магичну нумеру „Адиос Нонино” („Збогом оче”) Астора Пјацоле.

Дипломац Института за уметничку игру Бобан Костић и његова колегиница, студенткиња треће године на одсеку за Народну игру Невена Антић, су изабрали занимљив приступ, истражујући кроз причу великог писца Алексеја Николајевича Толстоја наслеђе руског фолклора и његово савремено упризорење (Костић) као и наслеђе словачког фолклора, кроз љубавни дует (Антић), на тај начин такође и подсећајући  нашу публику на две велике културе.

Проф.  Дијана Милошевић


 

Top