СФРЈ ПРОДУКЦИЈА 80-ТИХ, 2. део

SFRJ PRODUKCIJA 80-TIH, 2. deo

Amfiteatar, 20.00

SFRJ PRODUKCIJA 80-TIH, 2. deo

 

* U slučaju lošeg vremena filmovi će biti prikazani u Maloj sali

Ulaz slobodan

 

Presek produkcije unutar kinematografije bivše Jugoslavije, od početka dekade sve do vidljivih naznaka njenog raspada, predstavlja filmove reditelja koji su tokom 80-tih stvarali u okviru različitih žanrova sa zapaženom recepcijom od strane tadašnje bioskopske publike.

 

Nedelja, 2. septembar

SNOVI, ŽIVOT, SMRT FILIPA FILIPOVIĆA

r: Miloš Radivojević

ul: Aleksandar Berček, Milena Dravić, Velimir (Bata) Živojinović

SFRJ, 1980, 88'

 

Priča o životu i snovima prvog sekretara Komunističke partije Jugoslavije obuhvata one delove njegovog životnog puta o kojima postoje izvesni pouzdani istorijski podaci. To je svedočanstvo o životu jednog izuzetnog čoveka, komuniste, profesora matematike, sanjara, od njegovog rođenja 1878. pa do smrti u Staljinovim čistkama 1938. godine.

 

Ponedeljak, 3. septembar

ŠESTA BRZINA

r: Zdravko Šotra

ul: Zoran Radmilović, Velimir (Bata) Živojinović, Milena Dravić, Mića Tomić, Neda Arnerić

SFRJ, 1981, 90'

 

Učestvujući otvorena srca u odnosu sa mušterijama, automehaničar Života doživljava razne zgode. Neke su smešne, neke su tužne, neke otkrivaju lepotu, a neke ljudsku bedu. Na kraju se i sam zapetlja, i ne bez gorčine, pokušava da se izmeni, nameravajući da postane kao njegov kolega preko puta, koji se prilagodio današnjem vremenu: sa svakom strankom kratko i poslovno. Međutim, ljudima koji dolaze kod njega, potreban je takav kakav jeste.

 

Utorak, 4. septembar

SAVA MALA

r: Živorad (Žika) Mitrović

ul: Ljubiša Samardžić, Siniša Ćopić, Danilo Lazović, Ružica Sokić

SFRJ, 1982, 113'

 

Osamnaestogodišnji mladić živi u Savamali, ozloglašenom kraju Beograda. U Evropi se te, 1936. godine, oseća opasnost od predstojećeg svetskog sukoba. U uzburkanom ambijentu Savamale sukobljavaju se različite strasti, a naslućuje se da su krvavi štrajkovi samo uvod u glavnu borbu. Mladić pokušava da izađe iz skučenih okvira sirotinjskog života i da se dočepa “boljeg društva”.

 

Četvrtak, 6. septembar

SMRT GOSPODINA GOLUŽE

r: Živko Nikolić

ul: Ljubiša Samardžić, Savina Geršak, Jiri Przmek, Vesna Pećanac

SFRJ, 1982, 83'

 

Gospodin Goluža prvi put u svom samotnom životu kreće na more. Prinuđen je da bez novca odsedne u hotelu, jer su ga u međuvremenu opljačkali. U gradiću vlada duh intriga, zavisti i mržnje i Golužin dolazak izaziva radoznalost i razna nagađanja. Pritisnut pitanjima, on nespretno izjavi da je ovaj gradić izabrao da bi izvršio samoubistvo. Ova laž iz temelja menja njegov život.

 

Subota, 8. septembar

BAL NA VODI

r: Jovan Aćin

ul: Gala Videnović, Srđan Todorović, Dragan Bjelogrlić, Goran Radaković SFRJ, 1985, 89'

 

U Beogradu pedesetih godina, četiri mladića i jedna devojka, idu u isti razred, zajedno veslaju, imaju orkestar, susedi su i porodice im se znaju. Dečaci su pomalo zaljubljeni u devojku, a ona ih smatra samo drugarima. Ljubav će ipak da se dogodi, ali sa petim, došljakom iz provincije koji je muževniji.

 

Nedelja, 9. septembar

PRLjAVI FILM

r: Dušan Sabo

ul: Dušan Sabo, Radoslav Pavlović, Jasna Beri, Mirjana Deak

SFRJ, 1989, 83'

 

Priča o prljavom filmskom poslu u vidu kolaža sastavljenog od autentičnih događaja, filmskog dokumenta, a pri tome je i igra i eksperiment. U filmu stvarni pisac Radoslav Pavlović i reditelj Dušan Sabo igraju sebe kao druge i druge kao sebe. Njihova namera je da snime film o Kosovu...Film posmatran kao paralelni život. U isto vreme je i omaž francuskom filmu tzv. novog talasa Do poslednjeg daha Žan-Lik Godara.

 

Ponedeljak, 10. septembar

BOLjI ŽIVOT

r: Mihajlo Vukobratović

ul: Marko Nikolić, Svetlana Bojković, Boris Komnenić, Lidija Vukićević

SFRJ, 1989, 98'

 

Priča o porodici Popadić koju čine otac, majka i troje odrasle dece. Dogodovštine iz njihovog svakodnevnog života punog nesporazuma i komičnih obrta. Nastavak i zaokruženje storije o sudbini ove porodice iz popularne istoimene televizijske serije.

Top