Серијал КОМУНИКАЦИЈА У ПАРТНЕРСКОМ ОДНОСУ - ЕПИЗОДА 1.

Понедељак, 08. март

20.00, Фејсбук и Инстаграм

Предавач: Милан Дамјанац

Највећи број стручњака који се баве партнер- ским односима слажу се у закључку да отворена комуникација представља кључ успешне везе. Емпиријским истраживањима на ову тему утврђено је да најчешће навођени разлог за размишљање о раскиду/разводу јесте недостатак комуникације и сталне свађе. Велики број раскида/развода чешће је последица неконструктивне комуникације него недостатка љубави између партнера.

Основна одлика парова који имају добру комуникацију јесте да они изражавају себе и своје потребе на отворен и директан начин и избегавају комуникацијске ћорсокаке у виду пребацивања и оптуживања оног другог. Они су у стању да се усмере на решавање проблема који имају, што значи да умеју прецизно да га дефинишу и признају да и један и други доприносе постојању тог проблема. Успевају да се држе теме током дискусије о проблему. Њихов разговор не прераста у пребацивање и присећање свега онога што је партнер погрешио у прошлости. Способни су да саслушају и разумеју другу страну и њен начин перцепције проблема. Не избегавају конфликте, већ им отворено приступају и виде их као изазове и прилику да побољшају однос и развију блискост.

Кроз четири епизоде овог серијала сазнаћете:

Шта је комуникација и зашто је она у партнерском односу важна? Шта комуникацију чини здравом и функционалном? У којим условима вреди комуницирати, а у којима не? Које су то главне грешке које правимо комуницирајући са партнером? Како изгледа комуникација која може довести до решења проблема и очувања доброг односа између партнера? Шта је асертивна комуникација?

Top