Филмови Академског филмског центра ДКСГ у Јапану

Sergej Dovlatov, Klub Magistrala, 8.2. // Specijalni gost glumac Milan Marić

Dom kulture „Studentski grad“

Četvrtak, 8. februar, 19.00, Klub Magistrala

Razgovor o romanima SERGEJA DOVLATOVA

ZONA: BELEŠKE NADZORNIKAu prevodu Natalije Nenezić i

FILIJALA: SEĆANJA VODITELJA RADIO-EMISIJA u prevodu Dušana Patića

(LOM, 2016, 2017) i o novom rusko-poljsko-srpskom filmu Alekseja Germana mlađeg Dovlatov

 

Učestvuju: Dušan Patić i Melina Panaotović

 

Specijalni gost glumac Milan Marić, tumač naslovne uloge u filmu Dovlatov

 

Premijera na Berlinskom filmskom festivalu/Srpska premijera na FESTU 26.2.

 

 

 

Sergej Donatovič Dovlatov (Baškirija, SSSR, 1941 – Njujork, 1990) ruski je književnik koga je američki časopis Njujorker svrstao među 20 najvećih pisaca XX veka, dok u rodnoj zemlji tokom života nije ništa objavio. Svetsku slavu stekao je osamdesetih godina prošlog veka u emigraciji, u SAD, a mnogi ugledni pisci, Vonegat, Irvin Šo, Brodski..., slavili su njegov talenat. Pošto je izbačen s fakulteta, poslat je u vojsku, a od 1965. radi kao novinar u Lenjingradu i Taljinu, da bi 1978. emigrirao u Ameriku, gde je ostao do smrti. Koristeći vlastiti životni materijal Dovlatov stvara novu realnost kroz lapidarnu i drsku prozu, čiji su junaci autsajderi. Draž stalne čitanosti ovog pisca leži u činjenici da su njegovi junaci bliski stvarnom životu, čak i veći od života. „Iskustvo prefinjenog i realističkog pisanja pomaže Dovlatovu da postane jedan od najproduktivnijih i najpopularnijih esejista emigracije.”

 

Zonu čine zapisi logorskog nadzornika, četrnaest priča iz života robijaša i njihovih čuvara. Autor je služio vojsku u jedinicama za obezbeđenje logora strogog režima, te je u knjizi izraženo iskustvo zajedničkog života ljudi čiji je status zakonski suprotan. Knjige o robiji uglavnom pišu bivši osuđenici, ne nadzornici. Osim zbog ovoga, Zona je interesantna i po autorovom stavu da je logor ogledalo u kojem se svako može sagledati.

 

Filijala je poslednji Dovlatovljev roman, čija radnja počinje u Njujorku osamdesetih i nastavlja se u Los Anđelesu, gde glavni junak sreće ljubav iz mladosti. Apsurdnost situacija daje romanu posebnu vedrinu i humor.

 

Film Dovlatov čuvenog ruskog režisera Alekseja Germana mlađeg prati nekoliko dana u životu Sergeja Dovlatova sedamdesetih godina XX veka. Za glavnu ulogu u filmu, koji će premijerno biti prikazan kroz koji dan u takmičarskom programu Berlinskog filmskog festivala, izabran je srpski glumac Milan Marić, koji kaže: U pitanju je izuzetno intimna priča o donošenju važnih odluka u sistemu kao što je bio SSSR, o mogućnostima i nemogućnostima, o odlasku ili ostajanju, o ličnim granicama i ograničavanju sopstvene slobode, o ljubavi.

 

Top