„Science at the Bar - Сврати на науку”

Петак, 08. јул

Kлуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић” /Амфитеатар

Поводом Дана науке у Србији, 10. јула, Центар за промоцију науке у сарадњи са Амбасадом Израела у Београду по први пут организује јединствену серију предавања под називом „Science at the Bar - Сврати на науку”. Тим поводом из Израела долазе реномирани научници који ће, уз колеге из Србије, у опуштеној атмосфери београдских кафеа и барова одржати серију предавања од 8. до 11. јула. 
   
Концепт приближавања научних тема и радова широј публици у неформалном амбијенту, као и вечерњи изласци током којих се слуша и разговара о науци, изузетно су популарни у Израелу. Идеја је првенствено заживела у Тел Авиву, граду који је познат као „град који никад не спава“, баш као и Београд.  

Гости из Израела долазе у српску престоницу са неким од својих најзанимљивијих предавања из области физике, биомолекуларне науке и зоологије, док ће домаћи предавачи говорити о истраживањима и сазнањима на пољу метеорологије, еволуционе биологије и етномузикологије. Како је откривена „божија честица“, шта да очекујемо од „климатског рингишпила“ у будућности или шта можемо да научимо од жирафе и слона, само су нека од занимљивих питања о којима ће се говорити.                    

Предавања научника из Србије и Израела, две земље које ове године обележавају 30 година од обнављања дипломатских односа, биће отворена за јавност и одржаће се на раличитим локацијама. Гости из Израела ће предавања одржати на енглеском, а научници из Србије на српском језику.  

Распоред предавања:

20:00 - др Михал Tопаз и Веред Шапиро (Dr. Michal Topaz and Vered Shapiro)

An elephant, a Giraffe, and an engineer walk into a bar: When wild science leads to wild ideas  

30 минута + питања и одговори/jезик предавања: Енглески

Ever thought what would you do if you had an elephant’s trunk? If you could navigate using echolocation like bats or lift heavy weight just like ants? Nature provides us with brilliant Ideas that can be used to solve human challenges with sustainable designs. This method is called bioinspiration (or: biomimicry). An interdisciplinary approach comparing biological challenges to engineering problems and natural adaptations into design solutions.

In an active lecture Vered and Michal from the Davidson Institute of Science Education, will use biomimetic thinking, and natural adaptations to solve some of the hardest challenges in… the bar! Answer questions like how can elephants help us cool beer faster? Why do you really need a trunk? And do giraffes have liquid issues? And also, ask do animals tend to get drunk?

21:00 -  др Мирко Ђорђевић

Материнска клетва Тројанских женки

30 минута + питања и одговори

Можда Вам је познато са часова биологије да су митохондрије мале ћелијске електране које производе енергију. Митохондрије су врло интересантне органеле због тога што имају свој геном (мтДНК) независно од генома који се налази у једру ћелије (нДНК). Додатно, за разлику од нДНК коју наслеђујемо од оба родитеља, мтДНК наслеђујемо само од мајке. Матернално наслеђивање мтДНК чини да природна селекција не види мутације са негативним последицама по мужјаке. Другим речима, селекција није у стању да елиминише мутације које имају штетне ефектне на мужјаке, ако су оне истовремено неутралне или корисне за женке. Наведене мутације ће избећи оштро око селекције и акумулирати се унутар мтДНК. Овај феномен познат је под именом материнска клетва и представља фокус Миркових истраживања која користе ову “еволуциону замку” у развоју нове методе биоконтроле штетних инсеката под називом техника Тројанских женки.

Top