Саопштење за јавност установе Дом културе „Студентски град“ у вези са одржавањем фестивала Алтернативе Филм/Видео 2020.године

Након објаве за медије креативног тима фестивала Алтернативе Филм/Видео у вези са могућим гашењем фестивала, после 38 година постојања, због изостанка финансирања фестивала на конкурсу Министарства културе и информисања, установа Дом културе „Студентски град“ као главни организатор издаје саопштење у вези са одржавањем фестивала Алтернативе Филм/Видео 2020. године.

Установа Дом културе „Студентски град“ разуме околности које су пореметиле редовно финансирање пројеката Министарства културе и информисања из области савременог стваралаштва, али изражава жаљење због изостанка подршке фестивалу Алтернативе који представља оазу за цео један сегмент филмског стваралаштва који нема могућности опционог финансирања. Фестивал је током 38 година постојања постао својеврсни амбасадор културе Србије у свету, и као такав је уврштен међу ретке филмске фестивале који негују алтернативну филмску уметност.

Фестивал Алтернативе Филм/Видео  има пуну подршку Дома културе „Студентски град“ и биће одржан у редовном термину, у другој недељи децембра, али ће форма фестивала бити прилагођена околностима проузрокованим пандемијом Ковид 19 као и финансијским могућностима установе Дом културе „Студентски град“, чије је финансирање такође поремећено услед пандемије kоронавируса.

Установа Дом културе „Студентски град“ позива ширу јавност и све заинтересоване да се јаве на мејл alternative@dksg.rs како би помогли одржавању фестивала, и како би помогли да се ојача алтернативно филмско стваралаштво уметника из Србије, који су прославили овај вид уметности широм света.

 

Top