САЛВАДОР ДАЛИ

Среда, 12. август

Салвадор Дали ( Фигерас 1904-1989), несумњиво је остао запамћен као велики уметник и врло специфична и свестрана личност. Поред сликарства бавио се скулптуром, дизајном, књижевношћу, сценографијом, филмом. Био је један од водећих представника надреализма и ослањајући се на теорије психоанализе, често је био усредсређен на приказ снова и подсвесног.

Једна од Далијевих највећих инспирација била је његова супруга Гала која је била чест мотив на његовим сликама. Након њене изненадне смрти, Дали се повукао и годинама био у депресији због тог великог губитка. Преминуо је 1989. године у 84 години живота, а своја многобројна дела  оставио је родној Шпанији. Само нека од њих су Сакрамент Тајне Вечере, Распеће, Први дан пролећа, Галарина, Девојка из Фигераса, Упорност сећања, затим скулптуре Телефон са слушалицом од јастога, Упорност сећања, Фиоке сећања, Венера, Пужеви и многа друга значајна дела, која се могу видети у музејима посвећеним овом великом уметнику. Међу њима су Музеј Салвадора Далија у Санкт Петербургу на Флориди, основан још за Далијевог живота,1971. године, као и Театар-Музеј Дали, у Фигерасу, подигнут уметнику у част, 1974. године.  Такође су значајни замак Пубол који је припадао уметниковој супрузи Гали, затим Салвадор Дали Кућа-музеј у Порт Лигату, коју је Дали купио 1930. године, као и музеј Еспас Дали у Паризу у коме је изложено око 300 оригиналних  уметникових  дела.

 Препорука ЛИКОВНЕ РЕДАКЦИЈЕ Дома културе Студентски град је кратак преглед Далијевог живота и дела под називом The Dali Museum – An Unparalleled Experience, који можете погледати путем препорученог линка.

 

Top