„САЛИГИА"

Понедељак, 26. децембар
20.00, Велика сала

Лудум Лудум театар и Кинозоик агенција у копродукцији са Дечјим културним центром.
САЛИГИА*

Ауторски тим
Текст: Теодора Ристовски
Режија: Петар Ристовски
Кореограф: Мирко Кнежевић
Сценски покрет: Тамара Пјевић
Костимограф: Соња Мркобрада
Сценограф: Милош Тодоровић
Композитор: Теодора Ристовски

Лица
СУПЕРБИА / гордост - Данило Лончаревић
АВАРИЦИА / похлепа - Бојана Грабовац
ЛУКСУРИА / блуд - Теодора Ристовски
ИРА / бес - Павле Јеринић
ГУЛА / прождрљивост - Стефан Радоњић, Милан Колак
ИНВИДИА / завист - Милош Лаловић
АЦЕДИА / лењост - Слободан Алексић

Жанр комада:
Апсурдни надреализам са елементима грчке трагедије

Тема комада:
Званичницима државе који су представљени кроз смртне грехове Бог је дао шансу да се искупе након смака Света. Уколико би направили нову и бољу Земљу, били би ослобођени људског обличја и враћени у Рај.
Салигиа се ослања се на директан цитат Библије о настанку Света. Поред тога, садржи мотив мита о Перзеју и Медузи. Симболички се ослања на Рајски врт, присутан је и симбол јабуке из библијске приче о Адаму и Еви.

Опис комада:
Салигиа је драмски текст који говори о могућностима, о имању избора. Подсећа на моралне вредности. Позива на повратак лепоти. Тема овог комада се тиче и односи на сваког појединца на свету без обзира на пол, године, образовање, боју коже или вероисповест. Салигиа позива сваког појединца на преиспитивање о сопственом одабиру начина живота, сугеришући да сваки избор зависи од нас самих. Циљ овог комада је буђење свести појединца и позив на подсећање племенитих вредности сваког човека.

Стил комада:
Ликови су изузетно духовито и слојевито написани па је начин глумачке игре експресиван, прецизан, у целости најближи гротески. Режија је савремена, али испуњена апсурдним, надреалним и античким елементима.
Комика овог комада подсећа на британски хумор. Игра речи често доводи до комедије забуне, док је ситуација у којој се ликови налазе апсурдна. Озбиљним проблемима се приступа са иронијом и цинизмом. С обзиром на то да текст не садржи псовке, нити било какву врсту вулгарности, врло је комуникативан са публиком готово сваког узраста.

Реч редитеља:
Овај комад на надреалан и прилично бајковит начин говори о проблему данашњег времена не ослањајући се прецизно на одређену државу или регију. Салигиа представља центар целог света односно Земље. Покушавајући да се представе као неустрашиви градитељи боље будућности, ликови ове драме, као и данашњи властодршци, страхују од губитка моћи и стреме ка вечности на својим тренутним позицијама.
Овај драмски текст сматрам актуелним у односу на тренутак у коме живимо те с тога, личну мотивацију проналазим у универзалној и егзистенцијалној теми која транспарентно позива гледаоце на грижу савести, преиспитивање, а пре свега подсећа на давно запостављене вредности услед потребе појединца за самопотврђивањем свог постојања кроз личну каријеру без обзира на последице.
Овакве теме су све чешће у позориштима и на филмовима што довољно говори о стању у коме се свет налази, а потврђује глобалну потребу уметности за алармирањем и указивањем на ситуацију. Као и свима, тако и мени, овакве теме представљају изазов и потребу да са својим сарадницима на овој представи трагам за одговорима на питања која овај комад поставља.

Кратка биографија позоришта:
Лудум Лудум театар је самостални професионални театар, оформљен у септембру 2012. године у Београду. Ауторски тим је реализовао три успешне ауторске представе Кад се снови испуне, не може се више живети у њима, Изуј се и Салигиа које укупно до сада броје тринаест награда.

Премијера представе Салигиа била 31. маја 2019. године у Београду.

Због ситуације са пандемијом, Салигиа је успела да учествује на три домаћа фестивала (Интернационални фестивал позоришта Врњачка Бања, Нишвил Џез театар фест и Виминациум Фест).

Представа Салигиа проглашена је најбољом представом Интернационалног позоришног фестивала у Врњачкој Бањи, јула 2021. године и награђена је наградом Променада за најбољу представу, док је на фестивалу Виминациум, Теодора Ристовски проглашена глумицом вечери и награђена признањем Уздарје.

Представа Салигиа је адаптирана у филмски сценарио и захваљујући Филмском центру Србије, Покрајинском секретаријату за културу Војводине, Суперстар телевизији и Зилион филм продукцији, ауторски тим Лудум Лудум театра снимио је филм и мини серију Салигиа чија се премијера очекује 2023. године.


Пројекат је подржан од стране Секретаријата за културу Београда.

Трајање: 100 минута
*Цена улазнице: 600 дин. (50% попуст за студенте и пензионере)

Top