РИТАМ И БЛУЗ

Pravo ime Džonija Otisa je Aleksandres Veliotes, sin je Grka koji su emigrirali u Kaliforniju. U dva

Utorak, 25. april, 19.00, Mala sala

RITAM I BLUZ

 

Pravo ime Džonija Otisa je Aleksandres Veliotes, sin je Grka koji su emigrirali u Kaliforniju. U dvadesetoj je Džoni šokirao roditelje odlukom da se oženi Afroamerikankom, preseli u njen kraj i postane crnac. Otis je prvo pratio Litl Ester Filips, Big Mamu Tornton i Etu Džejms, a onda je i sam postao slavan izvođač i autor. Na kraju je priznat kao jedan od očeva rokenrola i kum ritma i bluza.

 

Termin R’n’B je 1948. smislio Džeri Veksler. U to vreme je Luis Džordan već harao top-listama svojim derivatom svinga, bugi vugija i džamp bluza sa naglašenim ritmom. Uskoro su na Harlem hit paradama ljudi plesali uz muziku malih grupa koje su predvodili Kaunt Bejzi, Big Džo Tarner, Vinoni Heris. Potom su u crnačka predgrađa na nastupe Rut Braun i Reja Čarlsa pohrlili i beli tinejdžeri. Policija ih je razdvajala od obojenih, a čuvari javnog morala su ustali protiv zavere čiji je cilj degenerisanje bele omladine. Prekasno! Ritam i bluz je upio sve do tada postojeće oblike crne muzike, od džeza i električnog bluza do gospela i njuorleanske varijante mamba. Zarazio je hiljade belih devojaka i mladića sa obe strane Atlantika i direktno inspirisao nastanak novih žanrova, od rokenrola nadalje.

 

Baš kao Džoni Otis, u Engleskoj je Erik Bardon, decenijama kasnije, pravo iz kreveta trčao pred ogledalo da proveri nije li konačno postao crnac. Bio je deo britanskog ritam i bluz buma, ali to će već biti tema narednog, posebnog predavanja. 

Top