ПОТОМЦИ ЗМАЈА

RAZBIJENO OGLEDALO: PROBLEM IDENTITETA U POSTJUGOSLOVENSKOM

DOKUMENTARNOM FILMU

 

Regionalna konferencija Razbijeno ogledalo: problem identiteta u postjugoslovenskom dokumentarnom filmu održaće se od 15. do 18. novembra u Domu kulture Studentski grad. Ova retrospektiva dokumentarnih filmova i panel diskusija na temu problema identiteta u post jugoslovenskom dokumentarnom filmu je inspirisana istoimenom doktorskom disertacijom i nedavno objavljenom studijom Magdalene Tutke-Gvožđ, teoretičara filma iz Poljske (Univerzitet u Oslu, Univerzitet u Krakovu). U projektu učestvuju reditelji dokumentarnih filmova iz regiona i sama autorka, a svoje prisustvo na projekcijama filmova su potvrdili sledeći autori:Boris Mitić, Goran Radovanović, Andrijana Stojković, Momir Matović, Goran Trenčovski, Đorče Stavreski, Mladen Matičević, Ivan Markov, Stefan Arsenijević, Jelena Stanković, Marko Kostić, Mihajlo Jevtić. Razgovore sa prisutnim autorima vodiće Dunja Jelenković i Nemanja Babić.Na programu konferencije biće sedamnaest filmova, među kojima i nagrađivani filmovi koji su obišli svet, prikazivani na stotinama filmskih festivala na kojima su proslavili svoje autore.

 

U okviru konferencije 17. novembra u 20:30biće održano predavanje reditelja Mihajla Jevtića, na temu CASE STUDY: Dokumentarni film u nastajanju „4 PASOŠA”, kojiće govoriti o razvoju ideje gubitka identiteta i poreklu osnovnog koncepta filma, rediteljskom pristupu filmu-upotrebi arhivskog materijala i animacije, produkcijskom pristupu filmu:  međunarodnoj koprodukciji kao prirodnom konceptu za ovu vrstu projekta.

 

Retrospektiva filmova i predavanja je svojevrstan update za studente filmskih škola i ostalih fakulteta, jer je većina filmova nastala u vreme kada su oni bili školski đaci, a predstavlja autentičan i ponekad i personalan izraz autora dokumentarnog filma u vremenu posle raspada SFRJ.

 

Top