Разговор о књизи Антоана Компањона АНТИМОДЕРНИ: од Жозефа де Местра до Ролана Барта

Троје одличних теоретичара књижевности разговарају о сјајном делу француског професора компаративне књижевности и члана Академије, Антоана Компањона - АНТИМОДЕРНИ...

Четвртак 19. мај у 19.00
Kлуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић” 
/ LIVE Facebook ДКСГ /

Разговор о књизи Антоана Kомпањона 
АНТИМОДЕРНИ: ОД ЖОЗЕФА ДЕ МЕСТРА ДО РОЛАНА БАРТА 
у преводу Олгице Стефановић (Службени гласник, 2021)
Учествују: др Весна Елез, др Томислав Брлек и др Владимир Гвозден
Модерира Тамара Митровић

У времену свих облика постмодернизма који често злоупотребљавају слободе стваралаштва, доводећи га на ивицу баналности и глупости, ова књига говори о ономе што се сматрало конзервативним и застарелим. Данас то „конзервативно и застарело“ представља нови стари пут у суштину проблема данашњице човечанства.

Антоан Kомпањон (20. јул 1950, Брисел), професор француске и компаративне књижевности и теорије књижевности. у Паризу на Kолеж д Франс и на Kолумбија универзитету, један је од најкомпетентнијих зналаца модерне и савремене теоријске мисли. Аутор низа књига, од „Треће републике писма”, до „Пет парадокса модернитета”, с „Демоном теорије“ у преводу на српски језик (Светови, 2002), Kомпањон разматра односе доксе или здравог разума, његовог константног отпора теоријском мишљењу у веку теорије или теорија теорије, као нужног саучесника књижевности. Члан је Француске академије .
 

Top