ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЕДИЦИЈА РЕKА ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ ПРОМЕТЕЈ

Четвртак 2. децембар у 20.00
Инстаграм и Фејсбук ДКСГ
Представљање едиција РЕKА издавачке куће ПРОМЕТЕЈ (Нови Сад)
Учествују Корана Боровић, уредница едиције и Соња Бајић, дизајнерка едиције

Разговор о делима ИВАНЕ ДОБРАКОВОВЕ - Мајке и камионџије у преводу Зденке Валентове-Белићове и Токсо у преводу Мартина Пребуђиле и о другим делима едиције: Владан ДесницаПроналазак Атханатика, Петер ХандкеЈош једанпут за Тукидида и Поподне писца, Космин ПерцаУспаванка за моју генерацију, Дубравка Ребић – Тонемо, Мала енциклопедија о птицама, Гејр ГуликсенВиди нас сад итд.
Под окриљем издавачке куће Прометеј, 2017. отпочела је с радом едиција Река, чије име симболизује бујицу значајних наслова, који нуде токове мисли савремених аутора, али и подсећа на ауторе класичне књижевности као основе свега што ће касније потећи. Своје место у овој реци нашли су: Гомбрович, Хелен Мекдоналд, Никола Радин, Гејр Гуликсен, Дубравка Ребић, Дебра Леви, Александар Танурџић, Вислава Шимборска... Оно по чему је такође Река посебна јесте специфичан дизајн Соње Бајић. За избор дела задужена је уредница Kорана Боровић и њен тим младих сарадника.
„У књизи од пет новела Мајке и камионџије, исприповеданих у препознатљивим дугим реченицама које понекад садрже снагу романа – позната словачка књижевница Ивана Добраковова показује колико су дубоке пукотине савременог живота, оличене у депресији и стресу, а какве споредне излазе истовремено нуди свет да би човека спасао од потонућа. Могу ли нас извући популарни савети за уређење куће и слагање гардеробе, типа не мучити више чарапе, не ролати их у клупко, пустити да дишу.
Овде се велико спремање прави маказама! Мисли пет јунакиња јуре на све стране. Пред колапсом, под стресом, у прашуми тока свести, боре се да прокрче пут, да подвуку црту, саопште истину о сопственом животу, открију замагљене делове сопствене личности и до крајњих граница ослободе тело. Пратећи их у корак по плочнику, правимо круг око најважнијих тема. Сексуалност, усамљеност, брак, родитељство, прерасуде, дубинско разматрање односа мајке и ћерке. Наизглед лутамо градом, а заправо смо непрекидно пред вратима дечје собе. Ивана
Добраковова сме да отвори врата!“
Мића Вујичић
Ивана Добраковова (Братислава, 1982) студирала је превођење на Филозофиском факултету у Братислави. Дебитовала је збирком приповедака Прва смрт у породици, с којом је ушла у финале награде Анасофт литера а добила награду Јан Јоханидес. Уследила је збирка прича Токсо. За књигу Мајке и камионџије награђена је Европском наградом за књижевност. Преводи с француског и италијанског. За превод Руског романа Емануела Kарера добила је награду Јан Холи. Живи у Торину.

Top