ДИГИТАЛНА УМЕТНОСТ: ИЗАЗОВЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ - дискурзивни програм Бијенала младих

Понедељак, 29. новембар, 18,00, Клуб Магистрала "Драган Ве Игњатовић"

Модераторка: Јелена Гуга, научна сарадница Института за филозофију и друштвену теорију
Саговорници/е: Маја Станковић, историчарка уметности и професорка на Факултету за медије и комуникације и Немања Лађић, видео уметник

 Разговор се одржава у склопу самоорганизованог едукативног програма за младе у пољу ликовне уметности "Распричавање" у организацији Бијенала младих. "Распричавање" је место изградње додатног и допунског знања, оног које се не може добити кроз формално образовање у области уметности, посебно с обзиром на велики дефицит дискурзивног и теоријског знања и повезаности рада уметника/ца са актуелним друштвеним токовима у програмима уметничких академија и факултета. Из овог разлога програм и носи овај назив јер њиме жели означити излажење из затвореноог поља које је ограничено само на визуелно и закорачити у поље рефлексивности и промишљања друштвених процеса из поља уметности. Стога, кроз покретање тема попут облика организовања колективног уметничког деловања, стратешке улоге савременог уметничког стваралаштва у културној политици, економије уметничког рада и могућности за укључивање уметника у шире друштвено-економске процесе, уметности у сајбер свету, односа уметности и идентитетских политика, екологије и другог, пројекат настоји да поспеши развој еманципаторских пракси под окриљем УЛУС-а.

Дигитална уметност подразумева широко поље деловања и обухвата различите форме уметности, од дигитално ремедијализованих традиционалних форми до, сада већ препознатљивих, нових форми као што су нет.арт, виртуелна уметност, генеративна уметност, роботичка уметност или АИ уметност. Реч је о низу различитих уметничких пракси које се базирају на употреби информационо-комуникационих технологија (ИКТ) као медија продукције или презентовања уметничког дела. 
У овом разговору осврнућемо се на групу радова дигиталне уметности који су представљени на Бијеналу младих и, у том контексту, дискутоваћемо о питањима као што су опште карактеристике, трендови и изазови у области дигиталне уметности у свету и код нас, институционализација и заступљеност дигиталне уметности, статус уметника, као и перспективе младих уметника који делују у овој области.

Разговор ће бити стримован путем Zoom-a

JoinZoomMeeting
https://us02web.zoom.us/j/85428862758?pwd=ZnJIdXRnb0Y0NDlibW9ULzk3dWo0UT09
MeetingID:85428862758
Passcode: 624672

Програм се реализује у сарадњи са Домом културе Студентски град и Институтом за савремену уметност Црне Горе.
Пројекат је подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Детаљан програм биће накнадно објављен.

 

 

 

 

Top