Промоција збирке есеја о анимацији у издању ДКСГ на Анимафесту

Академски кино клуб/Академски филмски центар ДКСГ, иницијатор и организатор Европског фестивала анимираног филма Балканима, објавио је збирку есеја о анимацији на енглеском језику „The Last Turn at Albuquerque” аутора Милена Алемпијевића, књижевника и публицисте, уметничког директора фестивала Аниманима и уредника филмског и видео програма Дома културе у Чачку. 
Збирку чине ауторски текстови који доводе у фокус и проблематизују различите појаве и феномене из области естетике, историје и теорије домаћег и светског анимираног филма. Мултидисциплинарни приступ представљању и тумачењу одабраних тема базиран је на књижевности, социологији, философији и другим хуманистичким дисциплинама, у садејству са релевантним вредновањем образаца и кодова поп културе, телевизије и интернета, чиме се успоставља шири културолошки контекст.
Књига ће имати своју промоцију данас, 8. јуна, у склопу Светског фестивала анимираног филма Анимафест, који се одржава у Загребу од 6. до 11. јуна и који ове године обележава 50. година од првог издања.
Поред промоције збирке есеја, Милен Алемпијевић учествује у раду међународног жирија за ВР анимацију, а такође српску анимацију на овом престижном фестивал представљају и Ана Недељковић, у својству чланице међународног жирија за такмичарски програм краткометражних филмова, Иван Стојковић као аутор филма “Линије” који се приказује у нетакмичарском програму Светска панорама, као и Исидора Вулић ауторка студентског анимираног филма “Кора поморанџе” који се приказује у такмичарском програму студентских филмова.

Top